Obete holokaustu si v Maďarsku uctil rekordný počet ľudí

Rekordných 10-tisíc Maďarov sa v nedeľu zúčastnilo na každoročnej demonštrácii v centre Budapešti na počesť obetiam holokaustu. Takzvaný Pochod za život pritom zvyčajne podporuje asi polovičný počet účastníkov.

21.04.2013 20:58
debata (7)

Podľa médií je vysoká účasť reakciou na stúpajúci rasizmus a antisemitizmus v maďarskej spoločnosti v posledných mesiacoch. „Je dôležité, aby si budúce generácie takisto vzali lekcie z holokaustu,“ uviedol na začiatku podujatia jeho organizátor László Bandi.

Maďarskí Židia ale aj Rómovia sa sťažujú na stúpajúce verbálne aj fyzické útoky pre svoj etnický pôvod. Pozorovatelia z toho čiastočne vinia aj vládnu koalíciu premiéra Viktora Orbána, ktorej niektorí členovia sa zastávajú Miklósa Hortyho, niekdajšieho vládcu fašistického Maďarska a spojenca nemeckého nacistického lídra Adolfa Hitlera z druhej svetovej vojny.

V spoločnosti v tejto súvislosti naposledy zarezonovala kauza, keď kontroverzný novinár Ferenc Szaniszló známy svojimi rasistickými a antisemitickými vyjadreniami dostal štátne ocenenie za mimoriadne zásluhy v oblasti žurnalistiky. Pod tlakom médií ale aj viacerých politikov však napokon cenu vrátil.

7 debata chyba