V Prahe zomrel politik a prognostik Valtr Komárek

Osemdesiatdvaročný čestný predseda ČSSD a jeden z hlavných aktérov Novembra 1989 podľahol dlhodobej chorobe. Kvôli nej bol od začiatku mája v nemocnici Na Homolce. O úmrtí informoval server iDnes.cz s odvolaním sa na jeho syna Martina Komárka.

16.05.2013 14:17
Valtr Komárek Foto:
Valtr Komárek
debata (3)

V nemocnici sa s Komárkom v minulom týždni stihol stretnúť aj jeho priateľ – prezident Miloš Zeman. O návšteve svojho čestného predsedu uvažovali aj poprední predstavitelia sociálnych demokratov, ale kvôli zlému zdravotnému stavu Komárka to už nebolo možné.

Valtr Komárek sa narodil 10. augusta 1930 v Hodoníne. Jeho rodičia zahynuli v koncentračnom tábore, on sám podobnému osudu unikol len o vlások, keď bol ako opustené židovské dieťa vychovaný cudzími ľuďmi. Po prežitých vojnových útrapách vstúpil do komunistickej strany, v ktorej zostal až do januára 1990.

Autor desiatok odborných kníh a statí, ktorý v 60. rokoch radil na Kube Ernestovi Che Guevarovi, dlhé roky pôsobil vo Výskumnom ústave plánovania a riadenia, v Ekonomickom ústave Československej akadémie vied (ČSAV) a v Prognostickom ústave, po revolúcii mimoriadne populárnej inštitúcii, ktorá sa stala personálnou zásobárňou prvých ponovembrových vlád. Vzišli z nej napríklad Václav Klaus, Vladimír Dlouhý, Karel Dyba či Tomáš Ježek.

Komárka porevolučná vlna nakrátko vyniesla do najvyšších poschodí politiky. Obľúbený ekonóm sa stal podpredsedom prvej nekomunistickej vlády Mariána Čalfu, ktorá krajinu doviedla k slobodným voľbám v júni 1990. Pre názorové nezhody ohľadom ekonomickej reformy so svojimi niekdajšími kolegami sa však muž, o ktorom sa hovorilo ako o jednom z možných kandidátov na prezidenta, rozhodol pre návrat do Prognostického ústavu.

Politiku však Komárek, otec dvoch novinárov Martina a Michala, úplne neopustil. Poslancom bývalého Federálneho zhromaždenia bol až do konca roka 1992, do volieb v roku 1992 už šiel ako líder sociálnej demokracie, kam vstúpil o rok skôr. Za sociálnych demokratov, ktorých čestným predsedom sa stal v roku 2011, pred desiatimi rokmi neúspešne kandidoval do Senátu.

3 debata chyba