Venezuelský parlament vyčlenil peniaze na toaletný papier a plienky

Venezuelský parlament v utorok schválil dotáciu v prepočte viac ako 70 miliónov eur na dovoz aktuálne nedostatkových predmetov osobnej hygieny vrátane toaletného papiera.

22.05.2013 18:15
debata (27)

Peniaze sa majú použiť na kúpu 39 miliónov kotúčov toaletného papiera, 50 miliónov vreckoviek, 10 miliónov mydiel, 17 miliónov jednorazových plienok a tri milióny túb zubnej pasty. Nedostatky určitých tovarov sa v juhoamerickej krajine objavujú od roku 2003, keď vtedajší prezident Hugo Chávez uvalil kontroly na menu a ceny tovarov. Problémom je aj vysoká inflácia, ktorá minulý rok dosiahla 20 percent.

Venezuela disponuje najväčšími zásobami ropy na celom svete a prostredníctvom zisku z jej predaja dotoval Chávez počas svojej 14-ročnej vlády sociálne programy na pomoc najchudobnejším vrstvám obyvateľstva. Krajina na navyše polarizovaná, čo sa prejavilo v aprílových prezidentských voľbách, ktoré nasledovali po marcovom úmrtí Cháveza. Hlasovanie len veľmi tesne vyhral Nicolas Maduro, no opozičného kandidáta Henriqueho Caprilesa predstihol len o viac ako 1,5 percenta. Ten Madura obvinil z podvodu a požiadal o prepočítanie hlasov.

27 debata chyba