Európska únia nie je zatiaľ jednotná vo veci sýrskeho zbrojného embarga

Ministri zahraničia EÚ sa v pondelok stretli v Bruseli na rokovaniach o zrušení embarga na dovoz zbraní sýrskym povstalcom. Rokovanie je komplikované pre nejednotné stanovisko krajín a neschopnosť hlavnej opozičnej skupiny dosiahnuť zhodu v postoji k rokovaniam s Damaskom.

27.05.2013 14:28
Sýria, utečenci, Foto: ,
Jedna z podôb občianskej vojny v Sýrii: deti, ktoré stratili domov a pretĺkajú sa, často sami bez rodičov.
debata (3)

Britský šéf diplomacie William Hague povedal: „Myslíme si, že je dôležité ukázať, že sme pripraví zrušil zbrojné embargo, a tak vyslať správu prezidentovi Bašarovi al-Asadovi, že nemôže vyhrať.“ Podľa Hagua zrušenie zbrojného embarga by podporilo diplomatické úsilie o dosiahnutie mieru. „Sadnime si k rokovaciemu stolu a zistime, či sa názory nezmenili,“ povedal.

Londýn a Paríž tlačia svojich partnerov k zmene existujúceho embarga v snahe pomôcť vyrovnať vojenskú rovnováhu v prospech povstalcov bojujúcich proti režimu Bašara al-Asada, no veľa krajín EÚ zásadne odmieta vyslanie viac zbraní do Sýrie, v ktorej od marca 2011 zomrelo približne 95 000 ľudí.

Ministri musia nájsť riešenie do vypršania embarga v piatok o polnoci. Rakúsko, ČR, Fínsko a Švédsko sú však proti zrušeniu embarga, aspoň do navrhovanej ženevskej mierovej konferencie, na uskutočnenie ktorej tlačia Rusko a USA. Viacerí ďalší ministri únii uprednostňujú postoj „čakať a uvidieť“.

USA a Rusko navrhli uskutočnenie mierovej konferencie, na ktorej by sa zúčastnili obe bojujúce strany. Damask účasť prisľúbil, no bojujúca opozícia uviedla, že sa na konferencii nezúčastní, kým al-Asad neodstúpi.

Niektorí bruselskí diplomati citovaní agentúrou Reuters v pondelok konkrétnu dohodu neočakávajú. Počíta sa s tým, že embargo bude krátkodobo predĺžené a že sa vyčká na výsledok očakávanej ženevskej konferencie, ktorá sa má uskutočniť júni v Ženeve.

3 debata chyba