Grécka vojna mravcov prerastá do vzbury

Nezostalo iba pri zrnení obrazoviek a šumení rozhlasových prijímačov. Grécka vláda akoby spolu s vysielaním verejnoprávnych elektronických médií vypla celú krajinu.

12.06.2013 13:02 , aktualizované: 19:53
Grécko, médiá Foto: ,
Zamestnanci v gréckej verejnoprávnej televízii ERT.
debata (5)

Grécko vo štvrtok ochromí 24-hodinový štrajk. Konflikt v koalícii ohrozuje prežitie vlády a ľavicová opozícia vyzýva ľud do boja proti „prevratu“.

Náhle zastavenie prevádzky verejnoprávneho rozhlasu a televízie zdôvodnila vláda nevyhnutnými úsporami. O prácu z hodiny na hodinu prišlo všetkých 2 656 zamestnancov štátnej rozhlasovej a televíznej spoločnosti ERT. Mnohí pracovníci však odmietli opustiť štúdiá a vysielali ďalej cez internet.

Pred sídlo televízie na predmestí Atén ich prišli podporiť tisíce demonštrantov. Vláda tvrdí, že s drahým a neefektívnym molochom nemohla spraviť nič iné, iba ho rozpustiť. Menšiu modernú a úspornejšiu verejnoprávnu vysielaciu spoločnosť s asi tisíckou zamestnancov chce postaviť na „zelenej lúke“ do konca augusta. Dovtedy má na troch celoštátnych a jednom satelitnom televíznom kanáli pokračovať „vojna mravcov“. Odmlčalo sa aj sedem celoštátnych a 19 regionálnych rozhlasových staníc.

Hlavným dôvodom na okamžité zastavenie činnosti štátneho rozhlasu a televízie je podľa hovorcu vlády Simosa Kedikoglua korupcia a neprofesionálne riadenie. „ERT je charakteristickým prípadom mimoriadnej neprehľadnosti a neuveriteľného plytvania,“ vyhlásil. „A s tým je teraz koniec,“ dodal.

Gréci platia verejnoprávny rozhlas a televíziu v rámci účtov za elektrinu – 4,5 eura mesačne. ERT z koncesionárskych poplatkov ročne získala 300 miliónov eur. Ďalších asi 120 miliónov eur jej na prevádzku musel prispievať štát. „Vzhľadom na počet poslucháčov a divákov má ERT oveľa viac zamestnancov s oveľa vyššími príjmami ako obdobné spoločnosti inde,“ vyhlásil Kedikoglu. Podľa jeho odhadu iné porovnateľné inštitúcie pracujú so sedemnásobne menším personálom. Zamestnanci televízie však tvrdia, že ako zvyšok spoločnosti aj oni si museli utiahnuť opasky. Za posledné tri roky im klesli mzdy o 45 percent.

Protesty vypukli okamžite. Ako prví vyhlásili štrajk novinári, ktorí v stredu ráno zastavili vysielanie spravodajstva na všetkých ostatných televíznych a rozhlasových staniciach v krajine. „Budeme štrajkovať, kým vláda svoje rozhodnutie nezruší,“ oznámil šéf aténskeho zväzu novinárov Dimitris Trimis. Na dnes vyhlásili štrajk hlavné odborové zväzy zamestnancov v štátnom i súkromnom sektore. „Chceme vyjadriť solidaritu s pracovníkmi štátnej televízie a protestovať proti týmto neprijateľným reformám verejného sektoru,“ uviedol odborový zväz.

Premiér Antonis Samaras sa pre vypnutie verejnoprávneho vysielania ocitol v najtvrdšom spore s koaličnými partnermi za rok, odkedy s nimi vytvoril vládu. Socialisti a Demokratická ľavica mu už odkázali, že sú zásadne proti. Nariadenie o zastavení činnosti ERT musí do troch mesiacov ratifikovať parlament. A bez podpory menších partnerov premiérova konzervatívna Nová demokracia nemá šancu reformu presadiť.

Šéf druhej najsilnejšej strany v krajine, opozičnej radikálnej ľavice Alexis Tsipras označil ukončenie činnosti ERT za nezákonné. „Slovo puč sa často používa ako zveličenie. V tomto prípade to však zveličenie nie je,“ povedal v internetovom vysielaní ERT. Grécke médiá špekulujú, že rozhodnutie ukončiť činnosť ERT má prispieť k nariadenému prepúšťaniu štátnych zamestnancov. Atény sľúbili výmenou za záchranný úver prepustiť do konca budúceho roku 15-tisíc štátnych zamestnancov, z toho 4-tisíc tento rok.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

5 debata chyba