Nečas rezignuje na post českého premiéra aj šéfa ODS

Český premiér Petr Nečas oznámil, že v pondelok rezignuje na post predsedu vlády. Odstúpi aj z postu predsedu ODS. Nečas chce, aby vláda pokračovala a na jej čele bol nominant ODS.

16.06.2013 22:56 , aktualizované: 17.06.2013 07:39
Petr Nečas Foto: ,
Český premiér Petr Nečas
debata (44)

„Na prvom mieste sú záujmy našej krajiny, na druhom mieste je záujem ODS, na treťom existencia tejto koalície a až na štvrtom môj osobný politický osud,“ povedal po zasadnutí politického grémia ODS.

„Som si plne vedomý, ako peripetie aj môjho osobného života zaťažujú českú politickú scénu i ODS, stranu, do ktorej som vstúpil roku 1991 a ktorej som niekoľko rokov predseda. Oznámil som členom grémia aj koaličným partnerom, že v pondelok podám demisiu na post predsedu vlády. Som si vedomý mojej politickej zodpovednosti a vyvodzujem z nej tieto dôsledky.“

Súčasne chcem urobiť to najlepšie pre ODS aj krajinu, aby sme našli koaličný formát, ktorý bude mať dostatočnú podporu 101 poslancov a vytvorená nová vláda s premiérom, ktorého nominuje ODS a táto vláda pokračovala v kľúčových úlohách mojej vlády až do riadnych volieb v máji budúceho roku.

Som presvedčený, že toto je to optimálne riešenie a ja nechcem byť pomyselným balvanom, ktorý bude toto riešenie komplikovať. Nastal okamih, keď nemôžem pokračovať ďalej a prijal som toto rozhodnutie.

Podám demisiu a tým aj celá vláda, stáva sa zbytočné utorkové hlasovanie o vyslovenie nedôvere vláde, vytvára sa čas, aby sme našli nominanta ODS na pozíciu premiéra a na ňom musí byť dohoda aj s koaličnými partnermi. Musíme tiež vyjednávať s pánom prezidentom, ktorý bude nového premiéra menovať a verím, že prezident bude rešpektovať parlamentný charakter republiky a to, že vláda sa odvíja od väčšiny poslaneckej snemovne.

Ešte predtým ako bolo jasné, že nemôžem pokračovať v pozícii predsedu vlády, nemôžem ani pokračovať v pozícii predsedu strany, ale túto vec oznámim až na výkonnej rade ODS, ktorú som zvolal na pondelok."

O novom premiérovi teraz rozhodne prezident Miloš Zeman. Môže buď akceptovať návrhy vládnej koalície na nového predsedu vlády, alebo môže vymenovať úradnícku vládu na čele s človekom, ktorého vyberie. V prípade, že bude naďalej vládnuť ODS, najväčšie šance stať sa premiérom má minister priemyslu a podpredseda strany Martin Kuba.

Dôvodom Nečasovej rezignácie sú obvinenia voči šéfke jeho kancelárie Jany Nagyovej, na ktorú súd uvalil vyšetrovaciu väzbu. Na šéfku premiérovho úradu ešte v sobotu uvalil súd v Ostrave vyšetrovaciu väzbu. Podľa polície nechala prostredníctvom vojenského spravodajstva sledovať troch ľudí, medzi nimi aj manželku premiéra Radku Nečasovú. Dôvod mal byť čisto súkromný. Okrem zneužitia právomocí je Nečasova pravá ruka obvinená aj z podplácania. Toto obvinenie súvisí s exposlancami a niekdajšími rebelmi ODS Petrom Tluchořom a Marekom Šnajdrom, ktorí minulý rok výmenou za lukratívne funkcie podržali vládu. Nečas sa ich pred snemovňou zastal a vyhlásil, že exposlanci chceli zachrániť vládu a preto sa vzdali svojich funkcií. Všetko sa začalo vo štvrtok raziou ÚOOZ a zatýkaním politikov či vysokých predstaviteľov štátnej správy na viacerých miestach vrátane Úradu vlády.

Ohlasy na Nečasovo oznámenie rezignácie

Podľa Karela Schwarzenberga z (TOP 09) je záležitosťou ODS, koho navrhne ako nového premiéra. „Počkáme, koho navrhnú a podľa toho sa zariadime. Je to hlavne otázka ODS. Dúfam, že strana niekoho všeobecne prijateľného vygeneruje,“ povedal Schwarzenberga pre ČT24.

Miroslav Kalousek (TOP 09) pridal názor jeho strany. „My chceme pokračovať a ak sa to nepodarí, je na mieste dohoda o predčasných voľbách. Rešpektujem právo ODS nominovať po demisii Petra Nečasa (ODS) nového premiéra.“

Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí: „Toto nie je kríza jednej osoby, to je kríza celej vlády. Nemožno to stavať do roviny, že vymeníme premiéra a pôjedeme ďalej.“

Michal Hašek podpredseda ČSSD: Je to logický jediný možný krok. Oceňujem, že tú frašku nechcel ťahať až k hlasovaniu v snemovni o nedôvere vláde. Otvára sa priestor pre nové politické rokovania. Nemá zmysel pokúšať sa reinkarnovať pôvodnú koalíciu, snemovňa je natoľko roztrieštená, je v nej 17 nezaradených poslancov, je otázne, komu by sa podarilo poskladať väčšinu a ako dlho by tá väčšina fungovala. Najčistejším riešením sú podľa nás nové voľby a budeme o tom s prezidentom rokovať.

Vicepremiérka Karolína Peake (Lidem) bola stručná: „Rozhodnutie premiéra Nečasa bolo jediné možné.“

Radko Kubičko, komentátor ČRo: „Miloš Zeman už dal najavo, že dáva prednosť predčasným voľbám. Prezident si nenechá vziať tromfy z ruky a bude do toho veľa hovoriť. Keby budúci premiér priniesol jasnú väčšinu 101 poslancov, bude prezident asi musieť vládu vymenovať. To bude ale veľmi ťažké. Myslím, že všetko smeruje k predčasným voľbám.“

44 debata chyba