Zeman prijal demisiu českého premiéra Nečasa

Český premiér Petr Nečas odovzdal úrad prezidentovi Milošovi Zemanovi. Ten sa odchádzajúcemu premiérovi poďakoval za odvedenú prácu. Zeman povedal, že si aj napriek nezhodám Nečasa vždy vážil, vyzdvihol najmä kroky jeho vlády v súvislosti s povodňami. Nečas, ktorý po necelých troch rokoch končí vo funkcii premiéra, opustil aj post predsedu ODS a zároveň oznámil, že sa v najbližších voľbách do snemovne nebude usilovať o poslanecký mandát.

17.06.2013 11:11 , aktualizované: 18:05
česko, praha, zeman, nečas Foto: ,
Český premiér Nečas odovzdáva demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana na Pražskom hrade v pondelok krátko po 18.00.
debata (27)

Kto by mal ale Nečasa na čele vlády nahradiť, nie je jasné, zasadnutie Výkonnej rady konkrétne meno neprinieslo. Do čela ODS sa postavil doterajší prvý podpredseda ODS a minister priemyslu a obchodu Martin Kuba. Podľa špičiek strany musí byť za premiéra nevrhnutý niekto, „kto chce a zároveň je chcený“. ODS chce podľa predsedníčky snemovne Miroslavy Němcovej najskôr poznať názor prezidenta na pokračovanie vládnej koalície. Martin Kuba by sa so Zemanom mal stretnúť zajtra.

Kľúčovú úlohu v terajšej vládnej kríze v Česku má teraz prezident Miloš Zeman. Môže vyhovieť návrhu koalície a poveriť zostavením vlády niekoho z ODS. Ďalšou možnosťou je úradnícka vláda alebo jej zostavenie zástupcom ČSSD, píše spravodajský portál idnes.cz.

Český minister priemyslu a obchodu Martin Kuba... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
martin Kuba, ODS Český minister priemyslu a obchodu Martin Kuba prevzal po oznámení Petra Nečasa, že sa vzdáva úradu premiéra aj postu šéfa strany ODS, vedenie Občianskej demokratickej strany (ODS).

Minister obrany Vlastimil Picek teraz dočasne postavil mimo službu šéfa Vojenského spravodajstva Milana Kovandu a spravodacu Jana Pohůnka pre ich zapojenie do sledovania manželky Petra Nečasa. Spravodajcovia budú mimo službu, kým o nich nerozhodne súd, uviedla hovorkyňa rezortu Mira Třebická, uvádza idnes.cz

Reakcie politických strán

ČSSD trvá na predčasných voľbách, prípadného novopovereného premiéra strana nepodporí. Sociálni demokrati v pondelok s prezidentom Milošom Zemanom podľa prvého podpredsedu sociálnych demokratov Michala Haška rokovať nebudú. Veci verejné aj po rezignácii premiéra Petra Nečasa trvajú na predčasných voľbách. Podľa podpredsedníčky VV Kateřiny Klasnovej rozhodne nehodlajú podporiť nejaký staronový zlepenec napr. pod vedením ministra priemyslu Martina Kuby. TOP 09 zatiaľ nechce uviesť, či je pre ňu na post premiéra prijateľný prvý podpredseda ODS a minister priemyslu a obchodu Martin Kuba, ktorý o funkciu prejavil záujem.

Český prezident Miloš Zeman prijal demisiu... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
česko, praha, zeman, nečas Český prezident Miloš Zeman prijal demisiu premiéra Petra Nečasa.

Dôvodom Nečasovej demisie sú obvinenia voči šéfke jeho kancelárie Jany Nagyovej, na ktorú súd uvalil vyšetrovaciu väzbu. Podľa polície nechala prostredníctvom vojenského spravodajstva sledovať troch ľudí, medzi nimi aj manželku premiéra. Dôvod mal byť čisto súkromný.

Okrem zneužitia právomocí je Nečasova pravá ruka obvinená aj z podplácania. Toto obvinenie súvisí s exposlancami a niekdajšími rebelmi ODS Petrom Tluchořom a Marekom Šnajdrom, ktorí minulý rok výmenou za lukratívne funkcie podržali vládu. Nečas sa ich pred snemovňou zastal a vyhlásil, že exposlanci chceli zachrániť vládu a preto sa vzdali svojich funkcií.

Analytici: Reakcia finančných trhov je minimálna

Aj keď politické neistoty väčšinou ekonomike nepristanú, nemala by súčasná vládna kríza českú ekonomiku príliš poškodiť. Zhodujú sa na tom analytici, ktorých oslovila ČTK. Zároveň upozornili, že aj aktuálna reakcia finančných trhov na ohlásenú demisiu premiéra Petra Nečasa (ODS) je minimálna.

„Nech už dôjde k akémukoľvek riešeniu, je dosť jasné, že zmena vlády sa v hospodárskej politike prejaví v krátkom období minimálne,“ uviedol analytik ČSOB Jan Čermák. „Skúsenosti z predchádzajúcich politických kríz naznačuje, že ak nebude táto kríza trvať mesiace, nemala by ekonomika príliš utrpieť,“ uviedol aj analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Čermák upozornil, že napríklad aj opozícia si želá, aby súčasná vláda dotiahla práce v oblasti povodňových škôd. Rovnako tak aj základné parametre štátneho rozpočtu na budúci rok musia byť vypracované v horizonte týždňov. „To znamená, že to bude rovnako rozpočet s rukopisom odchádzajúcej Nečasovej vlády. Aj z tohto dôvodu by české trhy mali zostať v pokoji a sústrediť sa (ako takmer vždy) na dianie na globálnych trhoch,“ uviedol Čermák.

Vplyv aktuálnej politickej kauzy na hospodársku politiku a ekonomiku bude závisieť podľa hlavného ekonóma Patria Finance Davida Mareka na jej ďalšom vývoji. „Pred nami sú tri možnosti: pokračovanie súčasnej vládnej koalície s iným premiérom, prípadne obmeneným zložením vlády, úradnícka vláda a predčasné voľby,“ upozornil.

Prvý variant – pokračovanie vládnej koalície – predstavuje podľa Marka najmenšiu zmenu v kurze hospodárskej politiky. Variant úradníckej vlády z krátkodobého pohľadu znamená udržiavaciu politiku a úvahy o predčasných voľbách okamžite vedú k úvahám o pravdepodobnom výsledku volieb a podobe hospodárskej politiky po voľbách. „Aktuálne sa zdá, že by výsledkom predčasných volieb mohol byť ľavicový kabinet, s ktorým by mohlo spájať riziko uvoľnenia rozpočtovej disciplíny,“ dodal.

27 debata chyba