Europoslanci varujú Orbána, ale hlas mu nechajú

Maďarský premiér bude mať čo robiť, ak chce v Štrasburgu obhájiť svoju politiku. Viktor Orbán už vopred ohlásil, že chce byť pri tom, keď Európsky parlament bude začiatkom júla schvaľovať správu o Maďarsku.

20.06.2013 09:04
Maďari, europoslanci, cenzúra Foto:
Predvlani viacerí europoslanci privítali premiéra Viktora Orbána v Štrasburgu s prelepenými ústami, čím protestovali proti obmedzovaniu slobody tlače v Maďarsku.
debata (9)

Výbor pre občianske slobody včera odobril jej návrh v podobe, ktorá Orbánov vládnuci Fidesz nepotešila. „Nie je to nič iné ako stranícky diktát európskej ľavice,“ hodnotila europoslankyňa za Fidesz Kinga Gálová správu vypracovanú pod vedením predstaviteľa portugalských zelených Ruia Tavaresa.

Kritický text výbor prijal jasným pomerom hlasov 31 : 19, pričom vysoký počet tých, ktorí sa hlasovania zdržali, signalizuje, že Fidesz nemá ani vo svojej straníckej rodine európskych ľudovcov dostatočnú podporu. Hoci po zapracovaní desiatok pozmeňovacích návrhov sa ostrie pôvodného návrhu správy včera čiastočne otupilo, stále sa z nej úplne nevytratila zmienka o možnom odobratí hlasovacieho práva Maďarsku. „Ak by sa maďarské úrady neriadili hodnotami EÚ, europoslanci požiadajú orgány Európskeho parlamentu, aby zvážili uplatnenie článku 7 Zmluvy o EÚ,“ uvádza sa v dokumente.

Rozsiahla správa posudzuje, či boli ústavné a legislatívne zmeny týkajúce sa napríklad plurality médií, nezávislosti súdnictva či obmedzenia právomocí ústavného súdu v Maďarsku v súlade s právnymi predpismi EÚ a európskymi hodnotami. „Ak (nedostatky) nebudú napravené, môžu ústavné a legislatívne zmeny v Maďarsku predstavovať závažné porušenie európskych hodnôt, ako sú demokracia a právny štát,“ píše sa v návrhu dokumentu, o ktorom má Európsky parlament hlasovať o dva týždne.

Tavaresova správa vyčíta Orbánovej vláde, že k novej ústave, ktorá platí iba od vlani, už prijala štyri účelové novely. „Výbor pre občianske slobody konštatoval, že ústavné zmeny v Maďarsku sú systematické a všeobecný trend v týchto zmenách nie je zlučiteľný s článkom 2 Zmluvy o EÚ,“ cituje portugalského spravodajcu portál Európskeho parlamentu. Spomínaný článok hovorí o základných hodnotách EÚ, ktorých porušenie môže byť potrestané aj odobratím hlasovacieho práva. Maďarskí socialisti včerajšie hlasovanie privítali.

„Je to kritika Orbánovej vlády a nie kritika Maďarska,“ uviedla delegácia ich europoslancov. „Je to NIE na sankcie, a ÁNO na zaručenie práv maďarských občanov,“ dodáva vyhlásenie najsilnejšej opozičnej strany Maďarska.

Búrlivé zasadanie výboru europarlamentu sa nezaobišlo bez škandálu. Postarala sa oň predstaviteľka extrémistickej strany Jobbik Krisztina Morvaiová, ktorá proti schváleniu návrhu správy protestovala rozprestretím transparentu s nápisom: Diktatúra EÚ. S predsedom výboru si vymenila zopár ostrých replík, ktoré španielskeho socialistu tak vyviedli z miery, že Morvaiovú označil za „fašistku“.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba