Novú českú vládu zostaví Rusnok. Nemá šancu, odkazujú strany

Český prezident Miloš Zeman oznámil meno nového premiéra úradníckej vlády. Bude ním exminister financií a bývalý sociálny demokrat Jiří Rusnok.

25.06.2013 15:06 , aktualizované: 21:52
Jiří Rusnok Foto: ,
Jiří Rusnok podpisuje menovací dekrét.
debata (61)

Jiří Rusnok zložil do rúk prezident Zemana prísahu a podpísal menovací dekrét. V krátkom príhovore český prezident vyslovil presvedčenie, že práve osoba Jiřího Rusnoka je zárukou, že nová česká vláda bude zložená z odborníkov. Novému premiérovi povedal, že si ho váži, že ponuku prijal a rozhodol sa pre túto funkciu v zložitých časoch. „Jednou z najdôležitejších úloh vlády bude pripraviť rozpočet na budúci rok,“ povedal prezident Rusnokovi.

Zeman nedal šancu Miroslave Němcovej z ODS, aj keď mu oznámila, že zohnala 101 podpisov pre podporu jej vlády. Zeman sa tak postavil proti politickým stranám v parlamente a to tak proti tým, ktoré podporovali Němcovú, ako aj proti opozícii, ktorá žiadala predčasné voľby.

„Keď ma prezident požiada, aby som sa vrátil do služieb vlasti, tak to urobím,“ odpovedal Rusnok na otázku, prečo prijal ponuku na post premiéra. Dúfa, že sa mu podarí zostaviť vládu odborníkov do 14 dní. Keď bude vymenovaná, bude mať tridsať dní na to, aby predstúpil pred Snemovňu reprezentantov a požiadal poslancov o dôveru. O podpore chce s politickými stranami rokovať až po zostavení vlády. Tu však môže naraziť na problém, pretože v tejto chvíli mu nechcú dať podporu ani koaličné ani opozičné strany. „Nádej určite je,“ tvrdí napriek tomu Rusnok.

Jiří Rusnok Foto: Profimedia.sk
Jiří Rusnok Jiří Rusnok

Kto je Jiří Rusnok? Ekonóm, exminister financií vo vláde Miloša Zemana a bývalý minister priemyslu a obchodu vo vláde Vladimíra Špidlu, proti ktorému v roku 2003 neúspešne kandidoval na predsedu ČSSD, keď ho Špidla z vlády vyhodil po tom, čo Rusnok priznal, že v prezidentských voľbách podporil Václava Klausa a nie kandidáta sociálnej demokracie Jana Sokola. Rusnok potom prešiel do súkromnej sféry, viedol ING Penzijný fond a bol aj na čele Asociácie penzijných fondov. Pred tým, ako sa dostal do vlád ČSSD, bol poradcom odborovej centrály ČMKOS. Absolvoval Národohospodársku fakultu VŠE. Pred rokom 1989 bol kandidátom členstva v KSČ. Narodil sa 16. októbra 1960 v Ostrave.

Vnútro povedie Pecina, za šéfa diplomacie chce Rusnok Kohouta

Premiér Jiří Rusnok potvrdil prvé meno vo svojej vláde. Ministerstvo vnútra povedie Martin Pecina, ktorý rovnaký post zastával už v úradníckom kabinete Jana Fischera. O poste ministra zahraničia bude Rusnok rokovať s Kohoutom, tiež bývalým členom Fisherovej vlády.

Pecina pôsobil v rokoch 2009 až 2010 ako minister vnútra v úradníckej vláde Jana Fischera, pred tým viedol protimonopolný úrad. Predvlani sa síce dostal do Snemovne, v marci 2011 ale poslanecký mandát zložil po tom, čo sa predsedom ČSSD stal Bohuslav Sobotka.

Väčšina ministrov podľa Rusnoka bude mať vládne skúsenosti, ale nebude to podmienkou pre ich vymenovanie. Nový premiér pri svojom vymenovaní uviedol, že chce vládu zostaviť do dvoch týždňov.

Kalousek: Rusnok nemá šancu niečo presadiť

„Jiří Rusnok sa správa skôr ako nezodpovedný kamarát prezidenta Zemana než ako odborník. Nemá šancu presadiť štátny rozpočet na budúci rok,“ reagoval pre portál iDnes.cz na najnovšie udalosti na českej politickej scéne minister financií Miroslav Kalousek z TOP 09.

„Je to netypická situácia, v minulosti sa úradnícke vlády vždy opierali o mandát parlamentu. Nastal bezprecedentný prípad, vzniká nám tu vláda kamarátov Miloša Zemana,“ kritizuje Kalousek.

Podľa Kalouska jediná vláda, ktorá môže získať dôveru a presadiť rozpočet je vláda s podporou 101 poslancov pod vedením Miroslavy Němcovej. Rusnok a jeho vláda nemá podľa neho šancu presadiť v parlamente prakticky nič.

Zeman i Rusnok konajú nezodpovedne, myslí si Němcová

Miroslava Němcová, ktorá ešte doobeda informovala prezidenta Miloša Zemana, že zohnala v parlamente 101 podpisov, si myslí, že prezident sa správa nezodpovedne. „Pán prezident mal mať ambíciu menovať takú vládu, o ktorej vie, že dôveru v parlamente získa. Je to jeho zodpovednosť, že strácame čas,“ myslí si.

„Jiří Rusnok bol informovaný, že mám 101 hlasov. On pôjde do snemovne s jasnou správou, že dôveru nezíska. Tento krok nie je zodpovedný,“ dodala. Podľa nej prezident i novomenovaný premiér sa správajú voči krajine nezodpovedne, pretože vedia vopred, že ich pokus bude neúspešný.

ČSSD: Jediným riešením je rozpustenie parlamentu

Skutočným riešením situácie v Česku nie je menovanie vlády, ale rozpustenie poslaneckej snemovne. Taký je názor českej sociálnej demokracie, ktorý vyslovil jej šéf Bohuslav Sobotka.

„ČSSD vníma menovanie prezidentskej vlády ako najlepšiu a možno najrýchlejšiu cestu k predčasným voľbám. Nie je možné teraz krajinu trápiť tým, že budeme teraz absolvovať všetky tri pokusy, ktoré pre zostavenie novej vlády predpokladá Ústava,“ dodal Sobotka. Zároveň vyzval ODS i TOP 09, aby podporili návrh sociálnej demokracie na rozpustenie snemovne.

61 debata chyba