Talianska polícia zatkla biskupa kvôli vyšetrovaniu vatikánskej banky

Talianska polícia v piatok zatkla jedného biskupa, člena talianskych tajných služieb a finančného sprostredkovateľa v súvislosti s vyšetrovaním vatikánskej banky, ktorá je opradená škandálmi. Informovali o tom v piatok talianske médiá.

28.06.2013 09:39
debata (4)

Podľa serveru denníka Corriere della Sera je zatknutým prelátom Nunzio Scarano, biskup z juhotalianskeho Salerna. Podľa spravodajskej televízie Sky TV TG-24 sú všetci traja zatknutí podozriví z podvodu a korupcie.

Problémová banka, známa ako Ústav pre veci viery (IOR), robí Vatikánu už dlhodobo starosti. Pred dvoma dňami menoval pápež František špeciálnu komisiu, ktorá má skúmať jej právnu štruktúru a aktivity.

Inštitút dostal nového šéfa, ktorým sa stal Ernst von Freyberg. Jeho hlavnou prioritou je očistiť meno inštitúcie. Freyberga vymenoval tesne pred svojím odstúpením ešte pápež Benedikt XVI. Na čele vatikánskej banky stál predtým Ettore Gotti Tedeschi pochádzajúci z Talianska. Pôsobil tam od roku 2009, až kým ho koncom mája uplynulého roka správna rada neodvolala. Dôvodom bol údajne jeho dlhoročný spor so šéfom vatikánskej diplomacie Tarcisiom Bertonem. Ten sa často spomína v tajných dokumentoch, ktoré unikli z archívov Svätej stolice. Verejnosti ich poskytol komorník pápeža Benedikta XVI., ktorého v tejto súvislosti odsúdili.

Banka, ktorá nie je prístupná verejnosti, spravuje peniaze Vatikánu a katolíckych organizácií na celom svete. Talianske úrady ju vyšetrujú pre podozrenie z prania špinavých peňazí, čo banka popiera. Talianska centrálna banka sa navyše domnieva, že niektorí Taliani vo vatikánskej banke ukrývajú svoje príjmy pred zdanením.

Banku založil v roku 1942 pápež Pius XII., aby spravovala prevažne peniaze určené pre cirkevné inštitúcie a charitatívne práce.

4 debata chyba