Mursí už rok sedí na tlakovom hrnci

Väčšinou nevzdelaný vidiek ho zbožňuje. Vo veľkých mestách mu však nevedia prísť na meno. Ani rok po nástupe k moci. A polarizácia názorov na Muhammada Mursího, v poradí piatu hlavu egyptského štátu, narastá úmerne, ako sa postupne vyfarbuje.

28.06.2013 12:20
Mursí Foto:
Egyptský prezident Muhammad Mursí
debata

Po politikovi, ktorého po zvolení charakterizovali ako neslaného-nemastného človeka, bez charizmy, viac plachého ako priebojného, niet ani stopy. Ani po tvrdení, že bez papiera vraj nedokáže povedať súvislú vetu. Opak dokázal napríklad v stredu večer, keď oslovil Egypťanov po ročnom neúspešnom úsilí naplniť predvolebné sľuby.

„V niečom som mal pravdu, ale v niečom som sa mýlil,“ priznal zdanlivo pokorne v úvode, aby vzápätí udrel rastúcu opozíciu zmienkou o potrebe radikálnych krokov. Vraj urobí poriadok so všetkými, ktorí kujú proti nemu sprisahanie alebo sa inak usilujú škodiť demokracii. Tú však zatiaľ Egypťania pociťujú nanajvýš zvýšenou prítomnosťou polície a armády v uliciach väčších miest. Hlavne v nich ľudia odmietajú Mursího islamizáciu spoločenského života. Predovšetkým v Káhire, Alexandrii, ale aj v ďalších mestách si obyvatelia privykli na sekulárny spôsob života. Predstava islamského zákona šaría ako hlavného piliera štátu v konfrontácii s okolitým svetom Egypťanov poriadne desí. A tu je kdesi aj odpoveď na otázku, prečo opozícia zvolala aj na nedeľu obrovské protestné demonštrácie.

„Za rok vládnutia dokázal prezident Mursí premeniť Egypt na krachujúci štát,“ cituje Reuters jedného z opozičných lídrov Muhammada Baradeja. A ako zdôraznil, „Egypťania pochopili, že vládna moc sa zrútila a že akékoľvek zločiny sú dovolené“. Narážal pritom okrem iného na brutálne zásahy represívnych zložiek proti demonštrantom. Najnovšie v stredu v mestách Mansúra severne od Káhiry a Tanta v delte Nílu. Vo štvrtok sa streľba už ozývala aj v samotnej metropole. Podľa spravodajcu Reuters v Mansúre počas pouličných bojov zahynuli dvaja demonštranti a viac ako 170 ich utrpelo zranenie.

V čase, keď policajné a vojenské posily vrátane ťažkej techniky mierili do okolia predpokladaných nedeľňajších nepokojov, sa prezident Mursí obrátil na opozíciu s oznámením: „Cesta k zmenám je voľná. Ponúkame vám našu ruku.“ Uvedomuje si pritom, že zatiaľ sa mu darí nachádzať spoločnú reč s armádou, ktorá v krajine vždy hrala dôležitú úlohu. Nielen v politike. A tu vraj, aspoň podľa viacerých analytikov, treba hľadať prekážku k skutočnej demokracii v Egypte, o ktorej sníva väčšina obyvateľstva a ktorú Mursí aj dnes sľubuje na pozadí streľby do protestujúcich Egypťanov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba