Hollande: Špehovanie riešme spoločne

Ak chceme niečo dosiahnuť, musíme postupovať spoločne. O škandále, keď USA údajne vo veľkej miere sledovali európskych spojencov, to povedal francúzsky prezident François Hollande.

03.07.2013 11:30
Francois Hollande Foto:
Francúzsky prezident Francois Hollande
debata (2)

Prvý raz o možnej afére informoval nemecký magazín Spiegel. Časopis sa odvoláva na dokumenty od Edwarda Snowdena, bývalého spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry. „Európa musí zaujať koordinovanú, spoločnú pozíciu, čo sa týka našich požiadaviek a vysvetlení, ktoré musíme žiadať,“ citovala agentúra AFP Hollanda.

Francúzsky prezident sa včera stretol s litovskou kolegyňou Daliou Grybauskaitéovou. Baltická krajina 1. júla prevzala predsedníctvo v Európskej únii. Podľa Grybauskaitéovej je Amerika pripravená spolupracovať. "Od Spojených štátov žiadame informácie, aby sa vyjadrili k tomu, čo sme práve videli v médiách,“ uviedla litovská prezidentka podľa AFP.

Spoločný európsky postup proti USA by vytváral väčší tlak. Zo starého kontinentu znie rozhorčenie, európski politici v súvislosti s americkými praktikami spomínajú studenú vojnu. To však stále neznamená, že si nejaký skutočný jednotný postup únia zvolí. Niektoré krajiny ako Francúzsko, Nemecko či Rakúsko si už predvolali amerických veľvyslancov, aby podali vysvetlenie. Ďalšie štáty sa však ku škandálu stavajú vlažnejšie.

Jednotný postup tak komplikujú rôzne záujmy. „Nie je mi ani celkom jasne, či by niečo ako spoločná pozícia mohlo ísť napríklad ďalej, ako by bolo vyhlásenie Európskej rady, ktoré by odmietlo konanie USA,“ hovorí Timo Behr z Fínskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy. "Je jasné, že Británia ako člen takzvanej skupiny Five Eyes by nikdy nesúhlasila s nejakými konkrétnymi opatreniami EÚ, čo sa týka sledovania dát,“ povedal pre Pravdu expert. Five Eyes je neformálny názov pre dohodu medzi USA, Britániou, Kanadou, Austráliou a Novým Zélandom o spravodajskej spolupráci. V oblasti tajných služieb však svoje vlastné záujmy majú aj Francúzi, ktorí volajú po spoločnom postupe.

„Ignoruje to napríklad skutočnosť, že francúzska rozviedka DGSE je špeciálny adept na organizáciu, ktorá sleduje spojencov. V posledných 20 rokoch sme dokonca videli niekoľko pokusov o uzavretie dohody o nešpehovaní medzi Britániou a Francúzskom a USA a Francúzskom,“ vysvetľuje Robert Dover, britský expert na medzinárodné vzťahy z univerzity v Loughboroughu. Podľa odborníka je ďalším problémom i to, že Európa jasne zaostáva za USA, čo sa týka spravodajskej prá­ce.

„Nie je šťastné, že Amerika je v podstate životne dôležitá pre Európu, čo sa týka boja s terorizmom a podobne. Šance na jednotný postoj, ktorý by presahoval vyhlásenia o tom, že USA sa správali hnusne, sú obmedzené. Aj preto, že v oblasti tajných služieb sme závislí od Spojených štátov,“ tvrdí Dover.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba