Rádioaktívna voda sa z japonskej elektrárne dostala do mora

Prevádzkovateľ jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime, ktorú v roku 2011 poškodili podmorské otrasy a vlny tsunami, prvýkrát priznal, že voda kontaminovaná rádioaktivitou pravdepodobne zo zariadenia uniká do mora.

22.07.2013 15:52
radioaktivita Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Na možný problém už dávnejšie upozorňovali experti, Tokijská elektrárenská spoločnosť (TEPCO), ktorej elektráreň patrí, však doteraz popierala, že by sa rádioaktívne látky dostali priamo do mora. Vyhlasovala to napriek tomu, že v blízkosti zariadenia ležiaceho na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu namerali zvýšené hodnoty rádioaktivity v podzemnej i morskej vode.

Japonský úrad jadrového dozoru pred dvoma týždňami vyjadril podozrenie, že došlo k úniku, pričom nariadil spoločnosti TEPCO, aby problém preskúmala.

Japonsko si v marci pripomenulo druhé výročie jednej z najhorších katastrof v dejinách ľudstva, ktorú spôsobilo silné podmorské zemetrasenie a následné vlny tsunami. Únik radiácie z elektrárne Fukušima I, ktorá sa nachádza v rovnomennej prefektúre, si vyžiadal evakuáciu desaťtisícov ľudí. Predpokladá sa, že úplné odstránenie následkov potrvá niekoľko desaťročí.

3 debata chyba