Voľby v Nórsku nebudú o vstupe do EÚ, Oslo nemá záujem

Nie je dôležité, s akým výsledkom sa skončia parlamentné voľby v Nórsku. Obyvatelia škandinávskej krajiny si vstup do Európskej únie neželajú.

26.08.2013 13:25
Oslo, Nórsko Foto:
Oslo
debata

Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že 70 percent obyvateľov Nórska sa naďalej odmieta pripojiť k 28-člennému európskemu bloku. Aj k EÚ priateľská konzervatívna strana Höyre sa k tejto téme vyjadruje pred voľbami opatrne.

„Členstvo v únii nebude v žiadnom prípade v nastávajúcom volebnom období aktuálne,“ povedal v pondelok člen strany Torbjörn Röe Isaksen pre ľavicový denník Klassekampen. Konzervatívci sú podľa programu ich strany za novú žiadosť Nórska o vstup do EÚ. Sú momentálne jedinou nórskou stranou, ktorá v nórskom parlamente pripojenie sa k únii podporuje.

Nórsko požiadalo o vstup do EÚ už dvakrát, v oboch prípadoch Nóri pripojenie sa k únii zamietli (v rokoch 1972 a 1994). Nóri sa obávajú straty svojej suverenity, hlavne pri rozhodovaní o svojom rybárskom priemysle. Nórsko je bohatý štát s veľkými ložiskami ropy a zemného plynu, ekonomický motív vstupu do EÚ teda odpadá. Parlamentné voľby sa uskutočnia v Nórsku 9. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #Nórsko