Židovská lobby chce presvedčiť Kongres, aby podporil útok v Sýrii

Mocná proizraelská lobistická organizácia AIPAC začne budúci týždeň vo Washingtone veľkú kampaň s cieľom presvedčiť amerických zákonodarcov, aby podporili rezolúciu umožňujúcu vojenskú intervenciu v Sýrii.

06.09.2013 13:23
debata (35)

S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informoval internetový denník Politico. O rezolúcii zatiaľ rokovali poslanecké výbory Kongresu, hlasovanie v pléne Senátu a Snemovne reprezentantov sa však nečaká skôr, než v druhej polovici budúceho týždňa.

Vplyvná židovská lobby v USA plánuje do budovy Kongresu vyslať okolo 250 aktivistov a židovských vodcov. Tí sa budú snažiť presvedčiť každého jednotlivého senátora či kongresmana, aby pre rezolúciu zdvihol ruku. Podľa organizácie AIPAC sa „barbarstvo“ Asadovho režimu už nedá tolerovať. Nečinnosť vraj krajinám ako je Irán vyšle signál, že Spojené štáty nijako nezasiahnu proti nepriateľským krajinám, ktoré vyvíjajú zbrane hromadného ničenia.

„Ako sa ukázalo v minulosti, nejednoznačnosť amerických krokov vyvoláva agresiu,“ citoval server Politico svoj ​​zdroj zo židovskej lobistickej organizácie. Preto chce hnutie začať „mobilizáciu“, ktorá má za cieľ získať podporu pre vojenský úder.

AIPAC sa aj cez svoj ​​obrovský vplyv do bojov v Kongrese doteraz nezapájal a mlčal aj o prípadnom zásahu v Sýrii. Všetko sa zmenilo minulý týždeň, kedy rezolúcia umožňujúca prezidentovi Barackovi Obamovi „obmedzený vojenský úder“ do šesťdesiatich dní začala nadobúdať konkrétne obrysy a z Kongresu začali zaznievať súhlasné aj nesúhlasné reakcie. Lobby sa už údajne obrátila na dvoch vplyvných republikánskych senátorov Mitcha McConnella a Johna Cornyna, ktorí v ​​minulých dňoch naznačili, že by rezolúciu nemuseli podporiť.

Sýrsky parlament vyzval Kongres, aby nepovolil útok

Predseda sýrskeho parlamentu Muhammad Džihád Laham vyzval amerických zákonodarcov, aby nepovolili prezidentovi Barackovi Obamovi podniknúť proti Damasku vojenský úder. Oznámila to vo štvrtok agentúra AFP. Washington chce potrestať režim Bašára Asada za údajné použitia chemických zbraní .

„Žiadame vás neprijímať nepremyslené rozhodnutie. Máte moc prinútiť Spojené štáty opustiť vojnovú cestu a vydať sa cestou diplomacie,“ napísal Laham.

Odradiť Kongres od súhlasu s úderom proti Sýrii chceli aj ruskí senátori. Cestu delegácie hornej komory ruského parlamentu do USA však zrušili po tom, čo zistili, že vedúci predstavitelia Senátu a Snemovne reprezentantov nie sú ochotní sa s ruskými zákonodarcami stretnúť.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #židia #Kongres #lobby