Členka Pussy Riot začala hladovku vo väzení

Členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot 23-ročná Nadežda Tolokonnikovová, matka malého dieťaťa, oznámila v pondelok, že začala hladovku, ktorou bude protestovať proti "otrockej práci" v ruskom pracovnom tábore.

23.09.2013 14:58
Pussy Riot Foto:
Členka punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová počas odvolacieho súdu v Moskve.
debata (29)

V liste, ktorý poslala médiám, prirovnala podmienky v trestnom tábore č. 14 v Mordovskej republike k systému gulagov. Ako uviedla, ženy v tábore musia pracovať 16–17 hodín denne a spať majú dovolené iba štyri hodiny. Členka Pussy Riot, ktorá si v tábore odpykáva dvojročný trest za vtrhnutie do moskovského pravoslávneho chrámu s cieľom protestovať proti Vladimirovi Putinovi uviedla, že odmietne jedlo a prestane pracovať, kým ju nepresunú do iného väzenského tábora. „Je to extrémne rozhodnutie, no som absolútne presvedčená, že toto je jediná možnosť dostať sa z tejto situácie,“ napísala. Žiadam, aby sa s nami zachádzalo ako s ľuďmi a nie ako s otrokmi."

Podľa Tolokonnikovej ženy pracujú od 7.30 do 0.30 nasledujúceho dňa vrátane víkendov a sú vystavene trestom za aj malé previnenia, často sú bité a je im odmietané jedlo, voda ba aj použitie záchodov. Mnohé väzenkyne sa museli za trest vyzliecť donaha, aby tak zlepšili svoj výkon v šijacej dielni. „Väzni sa boja aj svojho tieňa,“ píše Tolokonniková, ktorej sa údajne zástupca riaditeľa tábora vyhrážal zabitím. Mnohí pozorovatelia uvádzajú, že Tolokonnikovovú zámerne poslali do tábora v Mordovskej republike známej zo sovietskej éry sieťou sovietskych gulagov.

Predmetom ostro sledovaného procesu bol incident z februára 2012, keď členky skupiny vnikli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy a zaspievali „modlitbu“ proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Tolokonnikovová