Zomrel najvplyvnejší izraelský rabín Ovadia Josef

Vo veku 93 rokov v pondelok v Izraeli zomrel najvplyvnejší rabín, niekdajšia hlava sefardskej komunity v krajine Ovadia Josef.

07.10.2013 21:15
Ovadia Josef Foto: ,
Rabín Ovadia Josef.
debata (8)

Smrť spoluzakladateľa ultrakonzervatívnej náboženskej strany Šas, ktorá mnoho rokov hrala úlohu jazýčka na váhach v izraelských vládnych koalíciách. Večer sa v uliciach Jeruzalema na jeho pohrebe zišlo vyše pol milióna ľudí.

Rabín, ktorý sa narodil v Bagdade, zomrel v jeruzalemskej nemocnici Hadasa, kde bol od konca septembra. Po krátkom zlepšení zdravotného stavu koncom minulého týždňa, lekári oznámili, že sa dostal do kritického stavu a k jeho lôžku bola privolaná rodina. Na kliniku prišiel aj Rabínov osobný priateľ, prezident Šimon Peres, ten kvôli tomu prerušil schôdzku s českým prezidentom Milošom Zemanom.

V rokoch 1972 až 1983 bol rabín Josef vrchným rabínom sefardskej komunity v Izraeli. Na začiatku existencie svojho Sefardského združenia strážcov Tóry – Šás, ktoré založil v roku 1984 s Eliezerom Menachimom Šachom, podporoval rabín Josef dialóg s Palestínčanmi, v posledných rokoch sa ale jeho postoje zradikalizovali.

Najmä ultraortodoxní veriaci v Izraeli na jeho smrť reagovali so žiaľom. Mnohí muži prišli do pohrebného sprievodu s roztrhnutými košeľami na znamenie smútku. Peres bol pri lôžku umierajúceho a potom znovu na zhromaždení nad mŕtvym. „Bol otcom nás všetkých, bol to náš vodca, všetci sme siroty. Kto nás teraz povedie?“ povedal poslanec a vodca Šas Arje Deri.

Premiér Benjamin Netanjahu ho označil za giganta v znalosti Tóry a za vodcu Izraelčanov. „Mal som rád jeho srdečnosť a priamosť. Pri každom stretnutí som sa od neho niečo naučil,“ povedal Netanjahu vo vyhlásení. V pohrebnom sprievode išli muži a ženy oddelene. „Prišli sme o otca, pre židov je rabín Josef nenahraditeľný,“ uviedol jeden z účastníkov.

Ohromný dav ľudí zatarasil časť Jeruzalema, takže doprava v niektorých štvrtiach bola pozastavená. Médiá hovoria o najväčšom pohrebe v dejinách štátu. V dave, ktorý išiel za rakvou až na cintorín v štvrti Sanhedria, bolo ľahko zranených približne 40 ľudí a traja z nich potrebovali nemocničné ošetrenie.

Rabín si svojou autoritou dokázal vymôcť rešpekt v sefardskej komunite. Formácia Šas bola členom viacerých vlád, prvýkrát koncom 80. rokov. Výrazne uspela vo voľbách v roku 1999, kedy získala 17 mandátov, potom sa zaoberala požiadavkami na zvýšenie financovania náboženských škôl. Po januárových parlamentných voľbách je Šas v opozícii.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ovadia