Palác nemeckého biskupa luxusu je oveľa drahší, než sa myslelo

Biskupstvo v nemeckom Limburgu priznalo, že náklady na honosnú rezidenciu biskupa Franza-Petra Tebartze-van Elsta sa vyšplhali na 31 miliónov eur.

08.10.2013 14:07
Biskup, van Elst Foto:
Franz-Peter Tebartz-van Elst čelí obvineniam, že si užíva prepych.
debata (8)

Odhadovali sa pritom na sumu trikrát nižšiu. Vatikán preto už minulý mesiac vyslal na západ Nemecka inšpekciu, aby preverila správy, že biskup si užíva luxus v rozpore s hlásaním pápeža Františka o „cirkvi chudobných“.

Kontroverzný biskupský komplex v Limburgu mal pôvodne stáť päť až šesť miliónov eur. Nemecká tlač však špekulovala, že reálne náklady mohli dosiahnuť približne desať miliónov eur. Na základe týchto informácií Tebartze-van Elsta prekrstili médiá na „biskupa luxusu“. Ten po septembrovej inšpekcii – oficiálnej „bratskej návšteve“ – kardinála Giovanniho Lajola prisľúbil, že zverejní skutočnú výšku výdavkov za svoje sídlo.

Uvedená suma šokovala aj členov rady, ktorá dohliada na financie biskupstva a cíti sa van Elstom oklamaná. „Limburský biskup nás udržiaval v nevedomosti,“ uviedli členovia grémia vo vyhlásení, ktorého zverejneniu sa diecéza podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung snažila zabrániť. Reakcia Vatikánu zatiaľ nie je známa.

Biskup má vlastný trojizbový byt i súkromnú kaplnku

Podľa biskupstva rezidenciu predražili vyššie náklady na sanáciu a rekonštrukciu historickej budovy, ako sa predtým plánovalo. Podľa tlače však cenu navýšili zvláštne priania biskupa, ten má v diecéznom centre aj vlastný trojizbový byt a súkromnú kaplnku. Aj podľa niektorých farníkov je stavba príliš majestátna.

Akým spôsobom biskupstvo nákladný projekt financovalo, zatiaľ nezverejnilo. Podľa serveru Spiegel Online zostáva tiež nejasné, či pri financovaní nedošlo k porušeniu cirkevného práva, lebo niektoré investície podliehali schváleniu Vatikánom.

Biskup Tebartz-van Elst čelí už dlhšiu dobu kritike pre údajne príliš autoritatívny štýl vedenia diecézy a rozhadzovanie peňazí. Od jeho nástupu do funkcie v roku 2008 do konca minulého roka už opustilo rady katolíckej cirkvi v Limburskom biskupstve približne 25-tisíc ľudí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #luxus #Limburg #van Elst