Hollande vyzval Izrael na zastavenie kolonizácie palestínskych území

Francúzsky prezident Françoise Hollande v pondelok vyzval Izrael k úplnému a definitívnemu zastaveniu výstavby osád na okupovaných palestínskych územiach.

18.11.2013 15:06
Mideast Palestinians France Foto: ,
Françoise Hollande s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.
debata (4)

Urobil tak na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaniach s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu.

„V záujme dosiahnutia (izraelsko – palestínskej mierovej) dohody Francúzsko žiada úplné a definitívne zastavenie kolonizácie,“ vyhlásil podľa agentúry AFP Hollande, ktorý je od nedele na návšteve Izraela a palestínskych autonómnych území a v pondelok dopoludnia začal poldennú návštevu Palestíny.

Francúzsky prezident poukázal na to, že kolonizácia komplikuje mierové rokovania a sťažuje riešenie medzi Izraelom a Palestínou. Zároveň vyzval na „realistické vyriešenie“ problému palestínskych utečencov, ktorý je ďalším jablkom sváru medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Abbás označil návštevu francúzskeho prezidenta za historickú a ocenil Hollandove výroky ako „vyvážené, múdre a spravodlivé“. Posťažoval si opäť na nezákonnú výstavbu židovských osád a poďakoval Európskej únii za jej pevné stanovisko v tejto otázke. Avšak uistil, že napriek tomuto problému budú Palestínčania v mierových rokovaniach s Izraelom pokračovať.

Cieľom deväťmesačných mierových rozhovorov, ktoré začali ďaka sprostredkovaniu USA koncom júla, je dosiahnuť mierovú dohodu a založenie nezávislého palestínskeho štá­tu.

Francúzsky prezident po príchode do Ramalláhu položil kvety pri mauzóleu zosnulého palestínskeho vodcu Jásira Arafata. Pritom Palestínčanov uistil o priateľstve Francúzska, podobne ako to urobil vo vzťahu k Izraelčanom v nedeľu pri začatí cesty po Blízkom východe.

Hollande pred príchodom na západný breh Jordánu zavítal do východnej časti Jeruzalema, ktorú Palestínčania chcú mať ako hlavné mesto svojho budúceho štátu. Izrael to ale odmieta a celé mesto vyhlásil za svoju metropolu, v čom však širokú medzinárodnú podporu nemá.

„Jeruzalem sa musí stať hlavným mestom oboch štátov, ak rokovania uspejú, ak sa podarí dosiahnuť mierovú dohodu medzi Izraelom a Palestínčanmi,“ vyhlásil podľa AFP pri tejto príležitosti francúzsky prezident.

Popoludní sa Hollande vráti do Jeruzalema, kde má predniesť prejav v izraelskom parlamente. Podľa svojich spolupracovníkov chce poslancov uistiť o priateľstve Francúzska a o jeho podpore bezpečnosti Izraela. Zároveň vraj zamýšľa „dať silný signál“ mierovému procesu a „jasné posolstvo“ ohľadom iránskeho jadrového programu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Francois Hollande