Merkelová požiada Putina o vysvetlenie vzťahov Moskvy a Kyjeva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce od ruského prezidenta Vladimira Putina získať "jasné vysvetlenie" role Moskvy pri rozhodnutí Ukrajiny zastaviť zbližovanie s Európskou úniou.

23.11.2013 12:09
Návšteva Putina v Nemecku Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (46)

V pravidelnom víkendovom prejave Merkelová podľa agentúry DPA povedala, že pri najbližšej príležitosti plánuje s Putinom túto tému otvoriť.

Ukrajinská vláda vo štvrtok oznámila, že pozastavuje prípravu k uzavretiu asociačnej zmluvy s EÚ, ktorá mala byť podpísaná budúci týždeň v litovskom Vilniuse. Krok kabinetu premiéra Mykola Azarova vyvolal šok a protesty ukrajinskej opozície a sklamanie a údiv únijných špičiek. Podľa ukrajinských médií rozhodnutie vyvolal nátlak Kremľa, ktorý Ukrajine pohrozil výrazným obmedzením vzájomných obchodných vzťahov.

Merkelová v prejave poprela obavy Moskvy, že by projekt Východného partnerstva, teda spolupráca EÚ s postsovietskymi krajinami, bol namierený proti Rusku. Brusel sa podľa kancelárky usiluje o posilnenie interakcie s týmito štátmi, ale nechce sa vrátiť k predchádzajúcej konfrontácii.

Podľa správ ukrajinských médií hovoril o európskej integrácii v piatok s prezidentom Viktorom Janukovyčom americký viceprezident Joe Biden. V telefonickej rozhovore vyjadril rozčarovanie americkej vlády nad krokom kyjevského kabinetu a varoval, že Ukrajina môže stratiť strategickú príležitosť k posilneniu demokracie a na dosiahnutie ekonomického rozkvetu.

V piatok vo Washingtone oznámili, že minister zahraničných vecí USA John Kerry nepríde začiatkom decembra do Kyjeva na ministerskú konferenciu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Dôvodom je údajne pracovná zaneprázdnenosť. Kerry sa mal podľa informácie agentúry Unian v Kyjeve zísť s prezidentom Janukovyčom. Médiá špekulujú, že zrušenie návštevy je prejavom nesúhlasu s prezidentovým postojom k zbližovaniu s Európskou úniou.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #Janukovyč #Vladimir Putin #asociačná zmluva #Ukrajina