Obamu karhajú za laškovanie s dánskou premiérkou

Historický okamih utorňajšieho podania si rúk medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a kubánskym vodcom Raúlom Castrom na poslednej rozlúčke so zosnulým juhoafrickým exprezidentom Nelsonom Mandelom vyvolalo pobúrenie na strane opozičných republikánov.

11.12.2013 14:37
Barack Obama, Helle Thorningová-Schmidtová Foto: ,
Barack Obama sa fotil s dánskou premiérkou Helleou Thorningovou-Schmidtovou. Vpravo hore Michelle Obamová.
debata (23)

Biely dom síce tvrdí, že nešlo o plánované gesto, no podľa jedného z republikánskych lídrov, neúspešného prezidentského kandidáta Johna McCaina to Raúlovi „dalo propagandu“. Podľa vplyvného senátora to totiž ešte viac „posilní jeho brutálny diktátorský režim“. McCain hovorí, že to bola „jednoducho chyba potriasať si rukou s väzniteľom Američanov“.

Barack Obama si podal ruku s Raúlom Castrom.

Prirovnal to zároveň k historickému momentu, keď si vtedajší britský premiér Neville Chamberlain v roku 1938 podal ruku s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom. Podľa ďalšieho senátora za republikánsku stranu Marca Rubia sa mal Obama Castra „najprv spýtať na tie základné slobody, s ktorými je Mandela spájaný a ktoré sú na Kube zakázané“.

zväčšiť Americký prezident Barack Obama podal ruku... Foto: SITA/AP, SABC Pool
Barack Obama, Raúl Castro Americký prezident Barack Obama podal ruku kubánskemu prezidentovi Raúlovi Castrovi počas poslednej rozlúčky so zosnulým Nelsonom Mandelom v JAR.

Kritika sa na Obamovu hlavu za jeho konanie v Južnej Afrike zniesla aj po zverejnení fotografie, na ktorom si spolu s britským premiérom Davidom Cameronom a dánskou premiérkou Helleou Thorningovou-Schmidtovou robia spoločnú fotku mobilným telefónom príťažlivej severskej líderky.

Barack Obama s dánskou premiérkou.

Dialo sa tak počas prebiehajúceho podujatia venovaného poslednej rozlúčke s legendárnym bojovníkom proti apartheidu. Fotografia zachytáva trojicu v dobre nálade a úsmevmi na perách.

Barack Obama sa fotil s dánskou premiérkou... Foto: Youtube.com
Barack Obama, Michelle Obamová, Helle Thorningová Barack Obama sa fotil s dánskou premiérkou Helleou Thorningovou-Schmidtovou. Michelle Obamová zatiaľ pozerala na dianie mimo dvojice a britského premiéra Davida Cameron.

Naopak, vedľa svojho muža sediaca prvá dáma USA Michelle Obamová ich veselosť nezdieľala a iba uprene pozerá na dianie na pódiu. Konanie trojice lídrov sa stretlo s nepochopením a otázkami, či smútočné podujatia sú tou najvhodnejšou príležitosťou na fotenie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #John McCain #Raúl Castro