Irán vraj vyslal do vesmíru už druhú opicu

Irán už druhýkrát úspešne vyslal do vesmíru družicu s živou opicou na palube. Oznámil to na svojich webových stránkach prezident krajiny Hasan Rúhaní.

14.12.2013 11:37
debata (5)

Prvou vesmírnou opičou misiu oznámil Teherán tento rok v januári, z nezávislých zdrojov ale iránské informácie nemožno overiť. Mnohí experti o výsledkoch iránskeho kozmického programu pochybujú.

Podľa prezidenta použil Irán prvýkrát raketové motory s tekutým palivom. Žiadne ďalšie podrobnosti Rúháního informácie neobsahuje. Nie je ani známe, kedy a kde sa mal štart uskutočniť.

Irán často rozširuje informácie o svojich vedeckých úspechoch, ktoré iné zdroje nepotvrdzujú. Islamská republika vraj dokonca pripravuje štart kozmickej lode s ľudskou posádkou. Už v roku 2010 Teherán uviedol, že vypustil raketu, v ktorej bola myš, korytnačka a červy.

Prvá iránska opica sa podľa iránskych médií dostala do kozmu tento rok v januári na palube rakety Kavošgar. Po 20 minútach letu dosiahla výšku 120 kilometrov a v poriadku sa vraj vrátila na Zem. Informačný zmätok a podozrenie z manipulácií ale vyvolali obrázky opičej posádky, ktoré sa neskôr objavili v iránskej tlači. Médiá zverejnili fotografie dvoch rôznych opíc, údajne nedopatrením. Skutočný pasažier kozmickej lodi sa podľa iránskych vedcov menoval Píšgam, čo je perzský výraz pre pioniera. Meno opice, ktorú Irán vyslal do vesmíru teraz, Rúhaní neoznámil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #opica #Irán #družica