Zabitý veľvyslanec túžil robiť na Slovensku

Palestínsky ambasádor v Česku zahynul po výbuchu nástražného zariadenia trezoru, samostatné výbušniny neboli v sejfe ukrývané.

03.01.2014 10:00
debata (5)

Pre Pravdu to povedal nemenovaný zdroj oboznámený s pozadím stredajšej tragédie. „Pravdepodobne zlyhal mechanizmus, ktorý zabezpečoval trezor proti vykradnutiu,“ povedal o príčine smrti veľvyslanca Džamala Muhammada Džamala.

Nešťastie sa stalo v Prahe dopoludnia na Nový rok. Džamal premiestňoval veci do novej rezidencie. „Neobjednával si sťahovaciu službu,“ poznamenal zdroj. Sejf skúmajú kriminalisti, ktorí spolupracujú s pyrotechnikmi. Expertíza ukáže, čo presne vybuchlo.

Po tragédii sa objavila správa, že veľvyslanec mal so sebou trezor, ktorý nikto neotváral približne 20 rokov. Hovoril o tom šéf palestínskej diplomacie Ríjád Málikí. Ambasáda v Prahe však následne uviedla, že trezor bežne používali. Boli v ňom napríklad peniaze na mzdy a rôzne nákupy. „Minister zrejme zle pochopil informáciu z Prahy,“ domnieva sa zmienený zdroj Pravdy. Server Novinky napísal, že ambasáda má dva trezory a že jeden je naozaj nepoužívaný, pričom tento sejf nebol príčinou tragédie.

Málikí vo štvrtok po telefonáte s českou políciou opísal, ako asi došlo k nešťastiu. „Trezor neexplodoval okamžite. Výbuch nastal až vtedy, keď veľvyslanec vložil ruku do sejfu, aby z neho vybral dokumenty,“ citovala ho agentúra ČTK. Minister dodal, že išlo o smrteľný pracovný úraz. Vyvrátil tak sprisahanecké úvahy, že by to mohol byť atentát. Prakticky s istotou vylučuje špekuláciu o teroristickom čine aj česká polícia.

V celom prípade sa však vynorila nová záhada. České médiá vo štvrtok popoludní informovali, že policajti objavili v Džamalovej rezidencii zbrane. Portálu iDnes to potvrdil hovorca pražskej polície Martin Vondrášek. „Policajti našli samopaly a ďalšie nelegálne zbrane,“ napísal server týždenníka Respekt. Podľa jeho zdroja išlo o arzenál, ktorý by postačil na vyzbrojenie desaťčlennej bojovej skupiny. Polícia zatiaľ odmieta zverejniť podrobnosti – poukazuje na to, že nechce ohroziť vyšetrovanie.

Pokiaľ ide o hrob veľvyslanca, ešte nie je jasné, kde ho pochovajú. „Sestru má v Ramalláhu, brat žije v pásme Gazy,“ povedal Málikí podľa ČTK.

Džamal začal pôsobiť v Prahe v roku 1984, keď prišiel na palestínske veľvyslanectvo vo vtedajšom Československu. Obľúbil si krajinu pod Tatrami a jeho dcéra študovala v Bratislave politológiu. „Netajil sa tým, že by sa rád stal veľvyslancom na Slovensku. V Ramalláhu však rozhodli, že to bude Praha,“ uviedol zdroj Pravdy. Ako diplomat však priložil ruku k dielu na Slovensku po vzniku samostatnosti po roku 1993. Bol poverený postarať sa o vznik ambasády v Bratislave.

Veľvyslancom v Prahe bol len krátky čas – od októbra 2013. Do Česka prišiel po operácii v Ramalláhu. Mal problémy so srdcom, vlani v septembri sa podrobil chirurgickému zákroku v Ramalláhu.

Džamal Muhammad Džamal

  • Mal 56 rokov. Narodil sa v utečeneckom tábore v Bejrúte. Rodičia pochádzali z Jaffy, čo je prístavné mesto v súčasnom Izraeli.
  • Ako 18-ročný sa pridal k palestínskemu hnutiu Fatah a o štyri roky neskôr sa v mladom veku stal diplomatom na veľvyslanectve v Bulharsku.
  • Neskôr (od roku 1984) pracoval na zastupiteľskom úrade v Prahe v niekdajšom Československu.
  • Ako generálny konzul pôsobil v Alexandrii v Egypte v období 2005 – 2013.
  • Na jeseň 2013 sa ujal funkcie veľvyslanca v Českej republike.
  • Zomrel 1. januára 2014 krátko po prevoze do nemocnice. Podľahol ťažkým zraneniam po výbuchu vo svojej pražskej rezidencii.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba