Dvaja 15-roční Francúzi vraj odišli viesť svätú vojnu do Sýrie

Dvaja pätnásťroční francúzski školáci údajne odcestovali do Sýrie, aby sa tam pripojili k al-Kajdá a viedli v jej radoch svätú vojnu.

19.01.2014 08:56
debata (37)

Informoval o tom denník Daily Telegraph. Podľa periodika ide s najväčšou pravdepodobnosťou o vôbec najmladších bojovníkov zo Západu, ktorí do Sýrie odišli.

Spomínaní chlapci z francúzskeho mesta Toulouse neprišli 6. januára do školy a namiesto toho s využitím kreditnej karty svojich rodičov odleteli na Blízky východ. Otec jedného z chlapcov uviedol, že syna prilákali extrémisti na internete.

„Od začiatku decembra môjmu synovi on-line vymývali mozog. Komunikoval na Facebooku, sledoval videá o vojne v Sýrii,“ vyhlásil otec. Ten tiež povedal, že so synom hovoril tento týždeň v utorok. „Vyhlásil, že o ňom teraz mesiac nebudeme mať žiadne správy, či vôbec zostane nažive. Je s bojovníkmi al-Kajdá. Pri poslednom telefonáte hovoril o týchto bojovníkoch ako o svojich bratoch,“ dodal.

Tisíce cudzincov odišli bojovať do Sýrie odvtedy, čo sa protesty proti prezidentovi Asadovi z arabskej jari zmenili na občiansku vojnu. Kým spočiatku viedli povstanie prodemokratické sily, teraz sa doň zapojili aj radikáli z al-Kajdá, napísal denník Daily Telegraph.

Francúzsky prezident François Hollande na tlačovej konferencii minulý týždeň vyhlásil, že existuje podozrenie, že v Sýrii teraz bojuje približne 700 Francúzov. Väčšina z nich sú údajne mladí moslimovia, ktorí žili na predmestiach Paríža, Marseille a ďalších veľkých miest.

Správa o francúzskych školákoch mieriacich do Sýrie prichádza krátko po tom, čo na londýnskom letisku Heathrow zatkli dvoch Britov a obvinili ich z plánovania teroristických činov a z cesty za týmto účelom do Sýrie.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Sýria #al-Káida