Maďari postavia pamätník nemeckej okupácii

Kdekto si mohol myslieť, že ide o silvestrovský žart. Keď vláda Viktora Orbána koncom decembra rozhodla o vztýčení pamätníka nemeckej okupácii v srdci Budapešti, správa zostala v tieni novoročného veselia.

23.01.2014 09:33
28-Horthy Hitler Foto:
Vojnoví spojenci Adolf Hitler a Miklós Horthy na dobovej fotografii.
debata (74)

Búrka rozhorčenia naplno prepukla až v stredu, keď radnica obvodu, kde má pripomienka vstupu nacistických vojsk stáť, sporný projekt odsúhlasila.

Pomník má byť odhalený 19. marca na 70. výročie okupácie. Súsošie bude tvoriť archanjel Gabriel, symbolizujúci Maďarsko, na ktorého sa zhora vrhá nemecká ríšska orlica. Stáť má na peštianskom Námestí slobody, na dohľad od monumentu pripomínajúceho oslobodenie Maďarska Sovietskou armádou spod nacistickej nadvlády, ktorý sa v posledných rokoch často stáva terčom vandalských útokov krajnej pravice. Iba o niekoľko desiatok metrov ďalej zdobí vchod do kostola busta regenta Miklósa Horthyho, vojnového spojenca Adolfa Hitlera, vztýčená vlani na jeseň.

Postaviť nemecký pamätník hneď pri sovietskom je podľa maďarského filozofa Attilu Ara-Kovácsa jasný prejav názoru od Orbánovej vlády. „Tým chcú ukázať, že malé bezmocné Maďarsko bolo zajatcom dvoch barbarských mocností, a nie národom zopár hrdinov a mnohých kolaborantov,“ cituje ho blog Galamus csoport.

Projektom pamätníka nemeckej okupácii Orbánova vláda pobúrila Židov, Nemcov, renomovaných historikov i celú opozíciu s výnimkou extrémistického Jobbiku. Kritici ju obviňujú z falšovania dejín a z pokusu hádzať do jedného vreca maďarské obete i spolupáchateľov holokaustu. Zväz maďarských židovských obcí dokonca pohrozil, že na protest sa nezapojí do vládou pripravovanej série spomienkových podujatí k 70. výročiu deportácie takmer pol milióna maďarských Židov do nacistických táborov smrti.

Orbán napriek tomu neustúpil. Komunálni poslanci jeho Fideszu včera odhlasovali vydanie stavebného povolenia a sám premiér v odpovedi na list židovských obcí dôrazne odmietol zneužívanie otázky pamätníka na „podenkové politické špekulácie“. „Neverím, že poklona pamiatke obetí si vyžaduje akékoľvek vysvetlenie. To je otázka ľudskosti a nie politických názorov či straníckych postojov,“ citovala agentúra MTI z jeho listu.

Historici majú výhrady voči zobrazeniu celého Maďarska v roli obete i k textu „na pamiatku všetkých obetí“, ktorý má byť na pomníku vytesaný. „Tým, že pamätník zobrazí obete holokaustu a kolaborantských páchateľov holokaustu ako jedinú obeť, zneucťuje pamiatku obetí. Maďarský holokaust sa udial za aktívnej spoluúčasti maďarských úradov. Pamätník však zodpovednosť zvaľuje výhradne na Nemcov,“ uvádza sa v otvorenom liste, ktorý podpísalo 26 renomovaných maďarských historikov.

Podľa jedného z nich, Krisztiána Ungváryho, sporný pamätník je pokračovaním toho prístupu k dejinám, ktorý Orbánova vláda zakotvila už aj do novej ústavy. „Jeho podstatou je, že Maďarsko v marci 1944 stratilo svoju nezávislosť a znovu ju získalo späť až v roku 1990,“ napísal vo svojom blogu.

Historici pripomínajú, že Horthy bol oddaným spojencom Hitlera a nacistická armáda pri obsadzovaní Maďarska nenarazila ani na najmenší odpor. Ungváry sarkasticky navrhuje vytesať na pamätníku slávny bonmot generála Weichsa, ktorý operácii velil: „Keď sa ho opýtali, koľko bude jeho jednotkám trvať obsadenie Maďarska, odpovedal, že 24 hodín. – A koľko bude trvať v prípade odporu? – Vtedy 12 hodín. Lebo v tom prípade odpadnú uvítacie reči.“

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #pamätník nemeckej okupácii