OSN: V KĽDR sa páchajú hrozné zločiny, svet by mal zakročiť

V Severnej Kórei sa odohrávajú hrozné zločiny proti ľudskosti a svet by mal proti režimu, ktorý ich pácha, bezprostredne zakročiť. V pondelok zverejnenej správe to uviedla vyšetrovacia komisia OSN pre Severnú Kóreu.

17.02.2014 14:23
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (165)

Komisia prirovnala porušovanie ľudských práv v KĽDR ku zverstvám z éry nacizmu a odporučila, aby sa krajina vrátane jej vodcu Kim Čong-una zodpovedala Medzinárodnému trestnému súdu (ICC).

Severná Kórea správu kategoricky odmietla, podľa jej vyslancov v Ženeve sa v krajine ľudské práva neporušujú.

Trojčlennú komisiu vedenú austrálskym sudcom vo výslužbe Michaelom Kirbym zriadila vlani v marci Komisia OSN pre ľudské práva v Ženeve. Ide zatiaľ o najserióznejšou medzinárodnú snahu preveriť tvrdenia o systematickom vážnom porušovaní ľudských práv v KĽDR.

Komisia v správe o 372 stranách píše napríklad o svedectvách, že obyvatelia KĽDR musia čeliť zotročovaniu, mučeniu, sexuálneho násiliu, politickému útlaku a ďalším zločinom. Hladujúce obyvateľstvo podľa vyšetrovateľov musí znášať nútené prevody či perzekúcie na základe náboženstva, politického presvedčenia, rasy a pohlavia. Správa si všíma tiež rozsiahle politické represie, vrátane popráv a internácie v táboroch nútených prác s odhadovanými 80 000 až 120 000 politickými väzňami, rovnako ako systém klasifikácie rodín podľa ich lojality k režimu.

Kirby na tlačovej konferencii uviedol, že zločiny, ktoré sa podľa svedectva odohrávajú v Severnej Kórei, sú „nápadne podobné“ zločinom z doby nacizmu. Uviedol tiež, že OSN v liste severokórejskému vedeniu oznámila svoje ďalšie kroky, ktoré smerujú k žalobe pred medzinárodným sú­dom.

Vo vyhlásení zaslanom agentúre Reuters zástupcovia KĽDR uviedli, že „takzvaná správa“ je založená na dôkazoch podvrhnutých mocnosťami proti Severnej Kórei. Podľa nich ide o „nástroj politického sprisahania, ktorého cieľom je zvrhnutie socialistického systému“ a snaha očierniť Pchjongjang v očiach medzinárodnej verejnosti.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #OSN #ľudské práva #Kim Čong-un