Ukrajina si hľadá prezidenta

Prezidentské voľby na Ukrajine sa majú konať 25. mája. V Bruseli to najnovšie v piatok potvrdil aj dočasný šéf kabinetu Arsenij Jaceňuk.

22.03.2014 08:00
debata (33)
Počas rokovania ukrajinských politikov so šéfom... Foto: SITA/AP
Kličko, Kerry, Porošenko, Ťahnybok, Tyhypko Počas rokovania ukrajinských politikov so šéfom diplomacie USA Johnom Kerrym v Kyjeve 4. marca stál v strede a po jeho boku práve Petro Porošenko, prezidentský kandidát. Zľava doprava: Vitalij Kličko (UDAR), John Kerry, Petro Porošenko (nezávislý), Oleh Ťahnybok (Sloboda) a Serhij Tyhypko (Strana regiónov).

Zatiaľ čo podpisoval politickú časť asociačnej dohody s EÚ, v Kyjeve ubezpečoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, že organizácia pomôže Ukrajine s hlasovaním o hlave štátu, ktorá má nahradiť zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. „Treba urobiť všetko preto, aby bolo hlasovanie transparentné, slobodné a spravodlivé a aby s jeho výsledkami súhlasili všetci Ukrajinci,“ cituje včerajšie slova Pan Ki-muna portál un.org.

A vyberať si, aspoň papierovo, majú naši východní susedia z čoho. Kandidátov je široká škála. Od stále populárneho Vitalija Klička a expremiérky Julie Tymošenkovej, cez miliardára Petra Porošenka až po Dmytra Jaroša, šéfa ultraradikálneho Pravého sektora. Ibaže aj v prípade ukrajinských prezidentských kandidátov platí, že jedno je chcieť a iné sú reálne šance uspieť v boji o voličský hlas.

„Rusom by ako prezidentka vyhovovala Tymošenková,“ povedal pre Pravdu dobre informovaný ukrajinský zdroj s tým, že súčasný ruský prezident má s ňou z minulosti dobré skúsenosti. Narážal na Tymošenkovej podpis pod pre Rusko výhodnú zmluvu o dodávkach plynu pre Ukrajinu. Nečudo, že Moskva odmietla dokument prehodnotiť s približne znejúcim odkazom „veď to Tymošenková podpísala dobrovoľne“. Najnovšie však „Julkin“ plán kandidovať za hlavu štátu vyvolal vo štvrtok odmietnutie veľkej časti jej straníckych kolegov v Baťkivščine. Uvedomujú si, že „neriadená strela“ môže narobiť viac škody ako osohu.

O nič lepšie na tom nie je ani Kličko, boxerský šampión. Napriek popularite v časti verejnosti sa viacerí politológovia zhodujú v názore, že je síce majstrom sveta v ťažkej váhe, ale v politike je to „slabá ľahká váha“. Napokon za všetko hovorí výrok Victorie Nulandovej, pravej ruky šéfa diplomacie USA Johna Kerryho. V tajnom telefonickom rozhovore s veľvyslancom USA Geoffreym Pyattom okrem iného povedala: „Nemyslím si, že Kličko by mal byť vo vláde.“ Jednoducho sa ani Američanom nehodí do mozaiky vládnutia.

A tak keď nerátame nacionalistu Dmytra Jaroša, ktorý vyzýva otvorene na ozbrojený konflikt s Rusmi, je zatiaľ podľa mnohých najhorúcejším kandidátom Peter Porošenko. Oligarcha s majetkom asi dve miliardy dolárov, donedávna ešte tzv. chodiaci trezor zvrhnutého prezidenta Janukovyča. Miliardár, ktorý svoj majetok nahonobil v prvom rade vďaka podnikaniu v Rusku, kde má napríklad jeho čokoládové impérium Roshen viaceré prevádzky. Na jeho volebných šanciach a priechodnosti v očiach Moskvy ako kandidáta na post prezidenta by podľa viacerých pozorovateľov nemalo nič zmeniť ani stredajšie obsadenie Porošenkovho závodu na výrobu cukroviniek v západoruskom Lipecku.

„Nie je vylúčené, že nejde o náhodu, ale o zámer Moskvy presvedčiť nielen Ukrajincov, že Porošenko nie je ich človek,“ pošpekuloval pre Pravdu diplomatický zdroj v Kyjeve. Pre Moskvu, ktorá by rada vymenila pre nemálo Ukrajincov už dávno nepriechodného Janukovyča, mohol by byť práve Porošenko „bezproblémovým“ prezidentským kandidátom. Rovnako aj pre súčasnú vládu, ktorej uchopenie moci Porošenko nielen politicky, ale hlavne finančne podporoval.

Priepustka za milióny eur

Rakúsky súd v piatok prepustil na kauciu 125 miliónov eur ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša, ktorého vo Viedni zadržali na žiadosť FBI. Firtaša podozrievajú z korupcie, má úzke kontakty na ruského prezidenta Putina a jeho vyšetrovanie by mohlo podľa ruských komentátorov znamenať citeľný zásah do Putinovho najbližšieho okolia. Oligarcha je totiž zasvätený do tajov Gazpromu, ktorý významne zasahuje do ekonomiky, politiky, športu a sveta médií v Rusku.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #prezidentské voľby #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina