Ruský vedec Zubov prišiel pre kritiku krymskej anexie o prácu

Vedenie moskovskej diplomatickej akadémie MGIMO v pondelok uvoľnilo z profesorského zboru historika a religionistu Andreja Zubova za jeho kritiku ruskej okupácie Krymu. Oznámil to moskovský rozhlas.

24.03.2014 16:33
debata (15)
Profesor Andrej Zubov. Foto: Wikipedia
Andrej Zubov, Moskva, profesor, Ukrajina Profesor Andrej Zubov.

Známeho ruského vedca sa rektor MGIMO pokúsil vyhodiť už začiatkom marca, odpor Zubovových kolegov mu v tom vtedy ešte zabránil.

Podľa vyhlásenia školy profesor Zubov „vedome a opakovane porušoval akademická pravidlá“. Jeho postoj k zahraničnej politike Ruska „vyvoláva rozhorčenie v univerzitných kruhoch a poškodzuje vzdelávací a výchovný proces“.

Vedenie MGIMO vo vyhlásení uviedlo, že kritiku krymskej anexie nemôže strpieť kvôli tomu, že školu priamo riadi ruské ministerstvo zahraničia.

Zubov vyvolal pozornosť médií svojím článkom v denníku Vedomosti, v ktorom porovnával ruskú okupáciu Krymu s politikou nacistického Nemecka pred druhou svetovou vojnou, najmä s takzvaným anšlusom Rakúska a s okupáciou Československa. Vedenie MGIMO už vtedy pohrozilo uznávanému profesorovi výpoveďou.

Neskôr však vydalo vyhlásenie, že za verejne prejavený názor nikto Zubova trestať nebude.

Profesor Zubov v pondelok moskovskému rozhlasu povedal, že vyhadzov považuje za nezákonný a bude sa obhajovať súdnou cestou.

Učiteľom MGIMO bol dvadsať rokov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #prepustenie #Ukrajina #Andrej Zubov