Aj Tymošenková uviazla v sieti kontroly

Po niekoľkých mesiacoch za mrežami je návrat expremiérky Julie Tymošenkovej do politiky poriadne komplikovaný. Okrem toho, že si to spôsobuje vlastným konaním, ako napríklad v práve zverejnenom telefonáte, "pomáhajú" jej v tom aj jej vlastní ľudia v strane Vlasť.

25.03.2014 15:40 , aktualizované: 26.03.2014 09:17
debata (172)

Jej najnovšia ambícia stať sa hlavou štátu totiž vyvoláva obavy, že „neriadená strela Julka“ by mohla poriadne premiešať už rozdané politické karty nielen v rodnej strane, ale na politickej scéne vôbec.

A to všetko v čase, keď súčasná dočasná vláda sa rozhodla pozrieť bližšie na prsty všetkým dnes už minulým, ale aj súčasným politikom. Po tom, čo polícia minulý týždeň objavila pri razii v trezore bývalého ministra palív a energetiky Eduarda Stavického 42 kilogramov zlata, 50 miliónov dolárov v hotovosti, ako aj rôzne drahokamy, v sieti „kontroly“ uviazla aj sama Tymošenková. Vláda v Kyjeve požiadala londýnsku právnickú firmu Lawrence Graham preveriť podozrivé účty Ukrajincov. Odborníci zistili, že „oranžová princezná“ má spoločne s príbuznými v bankách len na Britských ostrovoch 85 účtov, na ktorých sú milióny. Potvrdil to aj denník The Independent.

Firma Lawrence Graham celkovo však skontrolovala napokon až 278 bankových účtov v 26 krajinách. Tymošenková a jej blízki príbuzní mali v nich podpisové právo alebo boli ich majiteľmi. Trinásť z nich je dodnes "živých“ v rôznych krajinách. Špinavé peniaze z Ukrajiny skončili napríklad aj vo Švajčiarsku alebo v USA. Podľa Tymošenkovej právnikov vraj nimi chcela kompromitovať donedávna ešte prezidenta Viktora Janukovyča.

„Ide o špinavú propagandistickú vojnu, ktorá má diskreditovať Tymošenkovú, kandidujúcu na post prezidenta,“ reagoval na odhalenie pre denník The Independent Sergej Vlasenko, obhajca expremiérky.

Pravdou však ostáva, že Tymošenkovú dodnes podozrievajú spoločne s ďalší expremiérom Pavlom Lazarenkom z prevodu vyše 200 miliónov dolárov zo štátneho rozpočtu do zahraničia. Roku 2004 Lazarenka odsúdili za pranie špinavých peňazí, krádež a ukrývanie finančných prostriedkov na zahraničných účtoch. Dodnes sedí v americkom zariadení imigračnej služby, ktorá rozhoduje o ďalšom jeho osude.

Spomínaná suma zmizla v polovici 90. rokov minulého storočia. V čase, keď Tymošenková riadila korporáciu Jednotné energetické systémy Ukrajiny. Pôvodná obžaloba znela: Po dohode dostal Lazarenko peniaze od spoločností riadených alebo ovládaných Tymošenkovou vrátane Spojených energetických systémov Ukrajiny. Na výmenu využil Lazarenko svoje právomoci v prospech Tymošenkovej spoločností.

Výsledok previerky firmou Lawrence Graham potvrdil, že v rámci spomínaného systému fungoval minimálne jeden účet v bližšie nekonkretizovanej londýnskej banke napísaný na firmu Spojené energetické systémy Ukrajiny. Bolo na ňom 40 miliónov libier. Neskôr americkí prokurátori našli v banke NatWest, zaregistrovanej v London Bridge, ďalších 40 miliónov libier rovnako napísaných na meno firmy Spojené energetické systémy Ukrajiny a na spoločných príjemcov Lazarenka a Tymošenkovej manžela Alexandra.

Z rozhovoru Tymošenkovej so Šufryčom

Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková vie rozvíriť politickú hladinu aj dnes. Najnovšie po zverejnení jej telefonického rozhovoru s Nestorom Šufryčom, bývalým podpredsedom ukrajinskej bezpečnostnej rady a jedným z lídrov Strany regiónov v čase, keď bola pri moci. Rozhovor sa uskutočnil minulý týždeň v utorok a o týždeň ho zverejnil portál televízie Russia Today. Pikantériou je skutočnosť, že obaja napriek tomu, že každý z nich stál na opačnej strane politického spektra, si veľmi rozumeli. Na Ukrajine je verejným tajomstvom Tymošenkovej „nadštandardný“ vzťah k Šufryčovi, čo Julka, ako jú familiárne volajú, ani netajila. Na samotný rozhovor reagovala priznaním jeho autentičnosti s poznámkou, že bol „čiastočne zmenený“. Za vulgarizmy v ňom sa verejne na jednej zo sociálnych sietí ospravedlnila.

Z rozhovoru Tymošenkovej so Šufryčom

Šufryč: Udalosti na Ukrajine ma šokujú. Práve som hovoril s naším známym. Skoro plakal.
Tymošenková: Som pripravená zobrať do rúk samopal a trafiť toho bastarda do čela. (Tymošenková hovorí o Putinovi – poznámka red.)
Šufryč: Včera som povedal, že nedaj Boh ak zajtra vypukne vojnový konflikt, tak ja ako dôstojník v zálohe rovnako ako môj starší syn zoberieme do rúk zbraň a budeme brániť vlasť.
Tymošenková: Už to prekročilo všetky medze. Treba zobrať zbraň do ruky a kynožiť tie čertove príšery. Nemôžem tam teraz byť, aby som riadila všetky procesy. Ko..t by dostali odo mňa a nie Krym.
Šufryč: Aj ja som na to myslel. Ak by si tam bola, tak je možné, že aj Krym by bol náš. Aj keď sme na to nemali vojenský potenciál.
Tymošenková: Ja by som našla spôsob ako vykynožiť tých kreténov. Spolieham sa na to, že sa mi podarí využiť všetky známosti, obtelefonujem celý svet, len čo budem môcť, len aby z Ruska neostalo ani spálené územie.
Šufryč: Poviem ti, som tvoj, a nielen spojenec. Chcem ti povedať, že dnes sme hovorili, ráno sme mali poradu predsedov frakcií a potom Viktor mi povedal, že vraj čo urobíme teraz s tými ôsmimi miliónmi Rusov, ktorí ostali na Ukrajine. Veď sú to vyvrheli…
Tymošenková: K.....a, treba ich vystrieľať s atómovými zbraňami.
Šufryč: Nemôžem s tebou nesúhlasiť, pretože to čo sa stalo je niečo strašné.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Tymošenková