Rusi sa zmocnili poslednej ukrajinskej lode

Ruská armáda sa v utorok zmocnila poslednej bojovej lode na Kryme, ktorej posádka bola lojálna súčasnému veleniu na Ukrajine. Informuje o tom americká spravodajská stanica Fox News, ktorá sa odvoláva na informácie ministerstva obrany v Kyjeve.

26.03.2014 12:45
Ukrajina, kríza, Krym, mapa Foto: ,
Krym a Rusko, hlása plagát umiestnený na stene domu v Moskve.
debata (3)

Rusi plavidlo Čerkasy obsadili s pomocou troch lodí, dvoch vrtuľníkov a jedného ťažného člnu. Ukrajinskú loď neskôr odtiahli na ruskú základňu v Donuzlavskom zálive na severozápade Krymu. Niektoré médiá informovali, že celú operáciu sprevádzali výbuchy a výstrely.

K obsadeniu poslednej ukrajinskej bojovej lode na Kryme prišlo v čase, keď minister obrany Ihor Teňuch odstúpil zo svojej funkcie. Ukrajinskí vojaci sa už začali sťahovať z celého Krymského polostrova. Nariadil im to dočasný prezident Oleksandr Turčynov, ktorý tým reagoval na množiace sa prípady útokov na tamojšie ukrajinské základne.

Ukrajina bráni podľa Ruska posádkam letov v oddychu

Rusko v stredu obvinilo ukrajinské úrady, že posádkam komerčných letov nedovoľujú po pristátí na ukrajinských letiskách opustiť lietadlá. Ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení konštatuje, že Ukrajina tak porušuje medzinárodné právo a ohrozuje bezpečnosť civilnej leteckej dopravy, keďže posádky si nemôžu dostatočne oddýchnuť.

Ministerstvo podľa vyhlásenia v tejto súvislosti už dvakrát poslalo protestnú nótu na ukrajinské veľvyslanectvo v Moskve. „Rusko žiada okamžité zastavenie týchto nezodpovedných praktík, ktoré ohrozujú bezpečnosť civilných letov,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré sa odvoláva na tvrdenie leteckej spoločnosti Aeroflot.

Ukrajinský súd nariadil vypnúť ruské televízie, Moskva sa hnevá

Ukrajinský súd nariadil vypnúť štyri ruské televízne stanice, pretože neobjektívne pokrývajú udalosti v krajine. Rusko toto rozhodnutie označilo za útok proti ľudským právam a slobode médií.

Okresný správny súd v Kyjeve zakázal vysielanie staníc Rossija 24, Prvý kanál, RTR Planeta a NTV, pričom sa zaoberá ich permanentným zrušením. „Bezpochyby ide o porušenie demokratických slobôd a medzinárodných záväzkov Ukrajiny,“ uviedol Konstantin Dolgov, špeciálny predstaviteľ ruského ministerstva zahraničia pre ľudské práva, ktorého cituje ruská agentúra RIA Novosti.

Ukrajina je jazykovo rozdelená na rusky hovoriaci východ a ukrajinsky hovoriaci západ. Ukrajinská Národná rada pre televízne a rozhlasové vysielanie nariadila poskytovateľom televíznych služieb, aby zo svojich balíkov vyradili ruské stanice, populárne na východe krajiny. Rada uviedla, že ich pokrývanie nedávnych udalostí na Ukrajine vrátane politickej krízy a pripojenia Krymu k Rusku ohrozuje národnú bezpečnosť.

Rusko kroky Kyjevu kritizuje po tom, čo po obsadení Krymu vypli ukrajinské televízne stanice a ich frekvencie zabrali ruské informačné zdroje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #armáda #loď #Ukrajina