Hollande zmienil pred čínskym prezidentom význam ľudských práv

Francúzsky prezident François Hollande pri stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v stredu večer v Paríži zdôraznil, že Francúzsko kladie veľký význam na dodržiavanie ľudských práv. Vyjadril sa však podľa miestnych médií len všeobecne, nezmienil sa o situácii v komunistickej Číne, ktorá čelí zahraničnej kritike okrem iného kvôli politickým väzňom, útlaku menšín a cenzúre.

27.03.2014 12:15
Francúzsko, Čína, Froncois Hollande, Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching na návšteve vo Francúzsku.
debata (6)

„Podporujeme tvorbu, vyjadrovanie a rovnoprávnosť prostredníctvom slobodného pohybu osôb a myšlienok. To je základom ľudských práv, na ktorých Francúzsku veľmi záleží,“ vyhlásil podľa agentúry AFP Hollande pri prípitku na štátnej večeri na počesť čínskeho hosťa. Súčasne ale povedal, že Francúzsko vníma Čínu ako priateľskú krajinu. Zvlášť ocenil, že Peking v medzinárodných vzťahoch uprednostňuje dialóg pred konfrontáciou.

Si Ťin-pching si vybral Francúzsko za svoju prvú destináciu v Európe od svojho vlaňajšieho nástupu do funkcie. Hollande bol zase vlani prvým západným predstaviteľom, ktorý ho navštívil v Pekingu. Obe krajiny si tento rok pripomínajú 50. výročie uznania komunistickej Číny vtedajším francúzskym prezidentom Charlesom de Gaullom.

Hlavnou náplňou trojdňovej návštevy najvyššieho čínskeho predstaviteľa v krajine galského kohúta je posilnenie ekonomickej a obchodnej spolupráce oboch krajín. Na okraj rokovaní sa postupne podpisuje 50 bilaterálnych obchodných a ďalších zmlúv.

Si Ťin-pching začal návštevu Francúzska v utorok v Lyone, kde študujú stovky Číňanov, ktorých počet by sa na základe dohody oboch krajín mal podstatne zvýšiť. Vo štvrtok, záverečný deň, rokuje Si dopoludnia s premiérom Jeanom-Markom Ayraultom, okolo 16:00 h vystúpi s krátkym prejavom po boku Hollanda a večer pred ďalšou veľkolepou hostinou si pozrie operné predstavenie vo Versailles.

Návštevu sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zabrániť aj prípadným protičínskym akciám miestnych ochrancov ľudských práv a čínskych disidentov. Čínsky prezident bude v piatok rokovať v Berlíne a neskôr v Bruseli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #návšteva #Francúzsko #Francois Hollande #Si Ťin-pching