VS OSN schválilo rezolúciu odsudzujúcu ruskú anexiu Krymu

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok schválilo rezolúciu, ktorá označuje ruskú anexiu ukrajinského Krymu za nelegálnu akciu a Moskvou podporované referendum o pripojení polostrova k Rusku za neplatné. Informovali o tom tlačové agentúry.

27.03.2014 17:46
Andrij Deščycja, Ukrajina, USA, OSN Foto: ,
Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja (v strede s úsmevom) v sídle OSN počas hlasovania o rezolúcií.
debata (176)

Rezolúciu VS OSN, ktorá je nezáväzným dokumentom a žiadna z veľmocí ju na rozdiel od rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN nemôže vetovať, podporilo 100 krajín. Proti ich bolo 11 a 58 sa hlasovania zdržalo. Zvyšní zo 193 členov Spojených národov sa na hlasovania nezúčastnili.

Agentúra Reuters napísala, že podľa západných diplomatov bol počet hlasujúcich „pre“ väčší, než sa s ohľadom na agresívne lobovanie Moskvy proti dokumentu pôvodne očakávalo.

Na schválenie rezolúcie naliehavo vyzval členské štáty OSN ešte pred hlasovaním úradujúci ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja. „Sme svedkami najhrubšieho porušenie medzinárodného práva. Zvrchovanosť a územná celistvosť mojej krajiny bola porušená. Táto agresia bola presne pripravená a naplánovaná, hoci k nej nebol najmenší dôvod,“ povedal.

„Som presvedčený, že dnešný dôrazný hlas pomôže zabrániť novým agresívnym akciám,“ vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Ukrajina #Krym