Prezidentské voľby v Egypte budú 26. a 27. mája

Prvé kolo egyptských prezidentských volieb sa uskutoční 26. a 27. mája. Oznámila to podľa svetových agentúr prezidentská volebná komisia.

30.03.2014 17:51
Egypt, voľby Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Hlavným kandidátom na hlavu štátu je poľný maršál Abdal Fattáh Sísí, ktorý stál za zvrhnutím islamistického prezidenta Muhammada Mursího vlani v júli.

Sísí svoju kandidaturu oficiálne oznámil tento týžden v stredu. V televíznom prejave tiež povedal, že odišiel z armády. Podľa egyptského zákona totiž môže kandidovať na prezidenta len civilista.

Sísí sa teší mezi Egypťanmi velkej popularite, aj ked je spätý s režimom niekdajšieho prezidenta Husního Mubaraka, kedy bol veliteľom letectva. Jeho stúpenci v ňom vidia rozhodného človeka schopného stabilizovať rozdelenú krajinu a predpokladá sa, že by voľby drvivo vyhral.

Kandidáti na prezidenta sa podľa volebnej komisie môžu hlásiť od pondelka až do 20. apríla. Oficiálne výsledky prvého kola volieb by potom mali byť známe 5. júna, uviedol egyptský denník Al-Ahrám. Ak žiadny z kandidátov nezíska väčšinu, uskutoční sa ešte 16. až 17. júna druhé kolo hlasovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #prezidentské voľby #Abd al-Fattáh as-Sísí