NASA s výnimkou ISS pozastavuje kozmickú spoluprácu s Ruskom

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pozastavuje s výnimkou Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) všetku spoluprácu s Ruskom.

03.04.2014 11:37
Sojuz, OH Soči Foto: ,
Na archívnej snímke odlieta raketa Sojuz do vesmíru aj s olympijskou pochodňou.
debata (65)

Vesmírna agentúra toto rozhodnutie oznámila týždeň po tom, čo aj po ruskej anexii ukrajinského Krymu označila americko-ruské kozmické vzťahy za dobré, napísala v noci na štvrtok agentúra AP.

V rámci nového prístupu nebudú zamestnanci NASA cestovať do Ruska a ani prijímať ruské návštevy. Tiež podľa AP nebudú so svojimi kolegami z Ruska môcť udržiavať elektronický kontakt a ani organizovať spoločné telekonferencie.

Jedinou výnimkou sú aktivity týkajúce sa ISS. NASA a ruská kozmická agentúra Roskosmos budú „pokračovať v spoločnej práci na bezpečnosti a nadväznosti operácií“ na orbitálnom komplexe, uviedol vo vyhlásení Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Spojené štáty sú pritom od ruského kozmického programu závislé, pretože v súčasnosti nemajú po vyradení raketoplánov vlastnú kozmickú loď, ktorá by mohli dopraviť astronautov do vesmíru. Američania preto využívajú ruskú vesmírnu loď sojuz, s za jedno miesto v nej platia takmer 71 miliónov dolárov.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vesmír #ISS #astronauti #výskum