Únia zmrazila majetok ukrajinskému expremiérovi

Expremiér Serhij Arbuzov je medzi štyrmi občanmi Ukrajiny, ktorým Európska únia zmrazila majetok, pretože sa údajne podieľali na rozkrádaní ukrajinských štátnych účtov. O rozšírení zoznamu, na ktorom bolo doteraz 18 ľudí vrátane exprezidenta Viktora Janukovyča, rozhodli v pondelok únijní ministri zahraničia. V utorok uverejnili mená sankcionovaných v oficiálnom vestníku EÚ.

15.04.2014 15:05
debata (15)

Arbuzova, ktorý ukrajinskú vládu viedol mesiac od konca januára do konca februára tohto roka, dopĺňajú bývalí ministri príjmov a daní Olexandr Klymenko a energetiky Eduard Stavyckyj. Posledným zo štvorice je poslanec Strany regiónov Jurij Ivaňuščenko.

Pôvodný zoznam schválila EÚ na začiatku marca a vyhovela tak žiadosti nových ukrajinských úradov. Na zozname ľudí, ktorých majetok žiadal Kyjev zabaviť pre podozrenie zo sprenevery miliardy dolárov zo štátnych peňazí, sa vtedy ocitol napríklad bývalý premiér Mykola Azarov, exminister vnútra Vitalij Zacharčenko či niekdajší generálny prokurátor Viktor Pšonka.

Medzi bývalých prominentov bez prístupu k svojmu majetku v EÚ patria tiež dvaja Janukovyčovi synovia Oleksandr a Viktor.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #majetok #Ukrajina #kríza na Ukrajine