Senátor McCain: Sankcie EÚ proti Rusku sú takmer vtip

Americký senátor John McCain kritizoval "minimálne" sankcie, ktoré Európska únia vyhlásila proti Rusku za jeho podiel na ukrajinskej kríze.

15.04.2014 20:06
John McCain Foto: ,
Americký senátor John McCain.
debata (107)

Podľa neho ide „takmer o vtip“. McCain, ktorý je na ceste po pobaltských štátoch, to podľa agentúry AP povedal pri návšteve Estónska. Zároveň vyzval na „silnú a húževnatú“ americkú vedúcu úlohu pri formovaní odpovede Západu na ruské akcie.

McCaina na ceste do Pobaltia sprevádza ešte aj republikánsky senátor John Hoeven. Americké veľvyslanectvo v Tallinne uviedlo, že obaja politici cestujú ako členovia amerického Senátu, aby posúdili bezpečnostnú situáciu v oblasti a preskúmali spôsoby, ako by USA mohli členom Severoatlantickej aliancie pomôcť a ubezpečiť ich o americkej podpore.

McCain, ktorý patrí medzi harcovníkov medzi americkými republikánmi, v marci oživil myšlienku realizácie obranného raketového systému v Česku a v Poľsku ako odpoveď na ruskú rozpínavosť, ktorá sa vtedy obmedzovala na Krym.

Plán výstavby protiraketového dáždnika v strednej Európe intenzívne riešila česká a americká diplomacia v čase vlády prezidenta Georgea Busha mladšieho. Terajšia vláda prezidenta Baracka Obamu od neho ale v roku 2009 upustila.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #John McCain #Ukrajina