Lukašenko sa vzoprel Moskve, varuje pred federalizáciou Ukrajiny

Ukrajinská vláda dostala nečakanú podporu zo susedného Bieloruska. Jeho prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že Minsk je napriek tlaku Ruska proti federalizácii Ukrajiny a podporuje zachovanie jej jednoty a územnej celistvosti.

22.04.2014 17:38
Lukašenko Foto:
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.
debata (85)

Bieloruský vodca sa udalostiam u južného suseda venoval v posolstve parlamentu, o ktorom informovala agentúra Belt. Šéf ukrajinského parlamentu a úradujúci prezident Oleksandr Turčynov je podľa Lukašenka „usporiadaný, čestný a veriaci človek, ktorý vždy vyvoláva pozitívne emócie“. Je to vraj ukrajinský nacionalista, ale „na tom nie je absolútne nič zlé“.

„V Kyjeve ma na tanku nikdy neuvidíte, prídem na traktore s pluhom, aby som vám pomohol zasiať“, odkázal prezident na Ukrajinu. Lukašenko sa počas ukrajinsko – ruského konfliktu staval na stranu Ruska, aj keď opakovane trval na potrebe politického riešenia pri zachovaní celistvosti Ukrajiny. Zdôrazňoval ale, že jeho krajina bude stáť na strane Moskvy pri akomkoľvek budúcom spore.

Pred federalizáciou, ktorú odporúča Ukrajincom Rusko, však Lukašenko varoval. „Veľmi dobre chápete, k čomu by to viedlo. Ak Ukrajinci krajinu rozdelia na východ a západ, zajtra hocikto môže dostať chuť si od tejto federácie odhryznúť,“ povedal v zjavnej narážke na politiku Moskvy.

„Našim bratom Rusom sa také stanovisko nebude páčiť,“ pripustil prezident podľa agentúry Belt. „Bol by som ale darebák, keby som nehovoril to, čo si myslím, a namiesto toho podporoval stanovisko niektorých Rusov, ktorí o federalizáciu stoja,“ konštatoval Lukašenko.

Ukrajina sa podľa neho nikdy spolupráci s Bieloruskom a Ruskom nevyhne. „Nemôžeme nespolupracovať,“ uviedol. Aj v terajšej situácii je vraj jasná „obrovská snaha“ Ukrajiny spolupracovať s Ruskom, a to aj prostredníctvom Bieloruska. „Tak prečo vyostrovať situáciu a vyvolávať chaos. Som kategoricky proti, či sa to niekomu páči alebo nie. Ukrajina musí zostať jednotná a celistvá, ten národ si to zaslúži,“ uzavrel.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Ukrajina #Alexandr Lukašenko