Orbánovi vyrástol štadión za domom

Vysoké lopty uvidí Viktor Orbán aj z okna svojho vidieckeho sídla. Maďarský premiér, ktorý má povesť futbalového fanatika, si dal, takpovediac, malú domov.

23.04.2014 11:30
štadión, Felcsút, Viktor Orbán Foto: ,
,,Dedinský" štadión za 12,4 milióna eur. Premiér Viktor Orbán ho slávnostne otvoril vo Felcsúte, v obci s 1 800 dušami, kde vyrastal a kde má dom.
debata

Len zopár desiatok metrov od brány jeho domu v obci Felcsút na Veľkonočný pondelok slávnostne otvoril štadión, na ktorom sa v súlade s prísnymi normami UEFA môžu hrať hoci aj zápasy Ligy majstrov. Dedinka s 1 800 dušami sa pýši modernou arénou pre bezmála 4-tisíc divákov.

Futbalová katedrála, ako o diele z pozostalosti slávneho architekta Imre Makovcza píšu maďarské médiá, sa otvárala s veľkou pompou. Vysvätili ju hneď dvaja biskupi, katolícky i reformovaný, a na slávnostný výkop lopty, ktorá sa zniesla z neba v rukách parašutistu, sa zo 40 kilometrov vzdialenej Budapešti prišiel pozrieť výkvet politického, hospodárskeho i spoločenského života.

Orbán to mal iba pár krokov po čerstvo vyasfaltovanej ceste. Celý žiaril, keď pred kamerami odhaľoval sochu legendárneho kanoniera Ferenca Puskása. „Chceli by sme, aby mladí čerpali silu z tejto sochy, z toho, ako sa z vidieckeho chlapca môže stať oslavovaná hviezda,“ vzdal hold členovi niekdajšieho národného „zlatého mužstva“, ktorý po emigrácii spravil v Madride svetovú kariéru. Práve podľa Puskásovej španielskej prezývky dostala nová aréna meno Pancho. Mnohí Maďari to prijali s rozpakmi, lebo doma Puskása všetci volali Öcsi. Názov je však pre Orbánových kritikov najmenší problém. Podľa nich premiér, ktorý tento mesiac opäť s obrovským náskokom vyhral voľby, si vo Felcsúte, kde vyrastal a dodnes trávi voľný čas, len stavia svoj pamätník.

„Je to pamätník korupcie a megalománie, postavený v čase, keď v Maďarsku štyri milióny ľudí hladujú,“ citovala agentúra MTI Bendegúza Szarvasa Koppánya, šéfa Mladých demokratov. Táto mládežnícka organizácia sa pokúsila pred štadiónom zahrať futbal; jej protestnú akciu však protiteroristická jednotka znemožnila.

„Len si predstavte štadión s dvojnásobnou kapacitou, než koľko má dedina obyvateľov,“ pohoršoval sa aj Orbánov predchodca v premiérskom kresle Gordon Bajnai. „Celé je to ako Disneyland. Keď ste malí, snívate o tom mať Disneyland na konci vašej záhrady, kam môžete každý deň zájsť. A teraz sa ten sen uskutočnil,“ povedal opozičný liberálny politik pre New York Times.

Viktor Orbán na snímke z apríla 2010 ako... Foto: SITA/AP, MTI, Laszlo Beliczay
Viktor Orbán Viktor Orbán na snímke z apríla 2010 ako žongluje s loptou.

Orbána kritizuje za pumpovanie štátnych peňazí do futbalu aj jeho neúspešný vyzývateľ z nedávnych volieb Attila Mesterházy. „Maradona z Felcsútu míňa na svojho koníčka desiatky miliárd forintov,“ citoval lídra socialistov denník Népszabadság. „Je to o to viac povážlivé, že polovicu tejto sumy ušetril na príspevkoch na lieky,“ dodal.

Aj keď Felcsút je podľa príjmu na obyvateľa najbohatšou obcou Maďarska, bez štedrých sponzorov by arénu za 12,4 milióna eur, ako znejú najskromnejšie odhady nákladov, nedokázal postaviť. Orbán však zaviedol veľkorysý model daňových odpisov, ktoré môžu firmy venovať na podporu mládežníckeho futbalu a výstavbu športovej infraštruktúry. Podľa výkazov Maďarského futbalového zväzu za posledné tri roky týmto spôsobom získala najväčší príspevok – až 22 miliónov eur – premiérom založená nadácia, ktorá vo Felcsúte prevádzkuje Puskásovu akadémiu. Táto ustanovizeň na výchovu mladých hráčov, ktorej mužstvo dospelých hrá najvyššiu národnú súťaž, dostala z odpísaných daní podnikov desatinu celkovej sumy určenej na futbal. Sú to takmer dve tretiny peňazí, o ktoré sa museli podeliť kluby v dvojmiliónovej Budapešti.

Niekdajší druholigový útočník felcsútskeho klubu sa netají tým, že jeho najväčšou vášňou popri politike je futbal. Kádárov komunistický režim i poprevratové socialistické vlády obviňuje, že presadzovali „protifutbalovú politiku“. Hoci Orbánova vláda v snahe znížiť obrovské zadlženie krajiny prijala viaceré bolestivé úsporné opatrenia, na športe, a osobitne na futbale, nešetrí. Po Felcsúte sa majú tento rok dokončiť nové štadióny v Debrecíne a v budapeštianskom Ferencvárosi s kapacitou vyše 20-tisíc divákov. A do dvoch rokov by mal byť hotový aj nový národný štadión so 65-tisíc miestami v hlavnom meste, ktorého náklady sa odhadujú na 120 miliónov eur.

Srdcovou záležitosťou je však pre Orbána Felcsút, kde je na súpiske prvoligového mužstva aj jeho 22-ročný syn Gáspár. Na poznámku portálu Hír24, či nie je neprimerané v malej dedine postaviť veľký štadión, svoj projekt srdnato bránil: „Mohol by byť hoci aj v Budapešti, ale Puskásova akadémia sídli vo Felcsúte.“ Pri ďalšej otázke, aký je to pocit, keď mu pri dome daňoví poplatníci postavili štadión, už neskrýval podráždenosť. „Maďarské hospodárskopo­litické zmýšľanie oddávna zápasí s tým komunistickým dedičstvom, ktoré sme teraz počuli aj z vášho úsudku. Bolo by treba pochopiť, že peniaze vyprodukujú podnikatelia a oni rozhodli, kam ich dajú. To sú peniaze podnikateľov, oni ich takto použili, preto nejde o verejné financie,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #štadión #Felcsút