Asad má prvého vyzývateľa vo voľbách, je ním komunista

Sýrsky poslanec za komunistickú stranu sa stal prvým vyzývateľom prezidenta Baššara Asada do júnových volieb, ktoré rozhodnú o hlave štátu blízkovýchodnej krajiny.

23.04.2014 16:10
Bašar Asad, sýria Foto:
Sýrsky prezident Bašar Asad.
debata (3)

Kandidatúru Mahéra Abdila Háfiza Hadžára potvrdil v stredu predseda parlamentu Muhammad Lahham, ktorý sa odvolal na informáciu najvyššieho ústavného súdu. Urobil tak dva dni po vyhlásení termínu prezidentských volieb, ktoré budú prvými svojho druhu za takmer 45 rokov trvajúcej éry Asadovcov. Je to dôsledok zmeny ústavy spred dvoch rokov. Podľa tamojších médií je Hadžár rodákom z Halabu a členom komunistickej strany je 30 rokov. Zúčastniť sa podľa nich mal aj na „pokojnom začiatku krízy“ počas demonštrácií spred troch rokov.

Baššar sa sýrskym prezidentom stal v roku 2000 po smrti svojho otca Hafíza a jeho druhý sedemročný mandát sa oficiálne končí v polovici júla. Je však veľmi nepravdepodobné, že by prišiel o moc nad blízkovýchodnou krajinou. A to aj napriek viac ako tri roky trvajúcemu povstaniu voči jeho vláde a desiatkam tisícov obetí. Poistkou opätovného zvolenia Asada je aj oficiálna požiadavka, aby kandidát uplynulých desať rokov žil v Sýrii. Opoziční lídri tak nemajú možnosť aktívne sa do hlasovania zapojiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #Mahér Abdil Háfiz Hadžár