V Afganistane sčítali takmer všetky hlasy, vedie Abdulláh

V afganských prezidentských voľbách zatiaľ vedie bývalý minister zahraničia Abdulláh Abdulláh. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov po sčítaní takmer 82,6 percenta hlasov. Nezískal však nadpolovičnú väčšinu hlasov, a preto sa najskôr na konci mája bude musieť konať druhé kolo hlasovania, oznámila podľa agentúry Reuters Nezávislá volebná komisia (IEC).

24.04.2014 16:45
Afganistan, prezidentské voľby Foto: ,
Fanúšikovia kandidáta na prezidenta Abdulláha Abdulláha.
debata (2)

Predbežné výsledky ukazujú, že Abdulláh od voličov získal 43,8 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho najväčší súper, exminister financií a niekdajší ekonóm Svetovej banky Ašraf Ghaní dostal 32,9 percenta hlasov.

Konečné výsledky hlasovania majú zverejniť 14. mája. „Vzhľadom na to, že zostáva sčítať nejakých 17,5 percenta hlasov, je nepravdepodobné, že niekto vyhrá v prvom kole,“ uviedol na tlačovej konferencii šéf IEC Ahmad Júsuf Núristání.

Prezidentské voľby v Afganistane sa uskutočnili 5. apríla. Spojenci krajiny ich označili za úspešné kvôli vysokej volebnej účasti a absencii veľkých útokov ozbrojencov Talibanu v deň volieb. Následne sa však objavili správy o početných podvodoch.

Od zvrhnutia Talibanu s pomocou americkej invázie vládol krajine viac ako 12 rokov Hamíd Karzaj, najprv ako dočasná hlava štátu a potom ako riadne zvolený prezident vo voľbách v rokoch 2004 a 2009. O tretí mandát sa však Karzaj podľa ústavy už uchádzať nemôže.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #prezidentské voľby