Krajiny G7 sa dohodli na zavedení nových sankcií proti Rusku

Najvyšší predstavitelia krajín skupiny G7 sa dohodli na rýchlom rozšírení sankcií proti Rusku za jeho postoj k ukrajinskej kríze. Vyplýva to zo spoločného oznámenia G7 v Soule, kde je teraz na návšteve americký prezident Barack Obama.

26.04.2014 07:13
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (149)

Nové sankcie by mohli niektoré krajiny skupiny oznámiť už v pondelok, podľa G7 ale stále zostáva možnosť diplomatického riešenia krízy.

„Vzhľadom na naliehavú potrebu zaistiť priestor pre úspešné a pokojné demokratické hlasovanie v májových ukrajinských prezidentských voľbách sme sa zaviazali urobiť rýchle kroky na zosilnenie cielených sankcií a opatrení, ktoré Rusku zvýšia náklady jeho krokov,“ uviedla G7 podľa agentúry Reuters. Západné krajiny obviňujú Rusko, že nerobia nič pre naplnenie Ženevskej dohody z minulého týždňa o odzbrojení radikálov na Ukrajine.

Podobu nových sankcií G7 nešpecifikovala. Podľa zdrojov agentúry Reuters majú nové sankcie len rozširovať zoznam jednotlivcov a organizácií, ktorým bude zakázaný vstup a zmrazený majetok na území USA a krajín únie. G7 ale uviedla, že „pokračujú prípravy na širšie koordinované sankcie, vrátane opatrení voči jednotlivým ekonomickým sektorom, ak si to okolnosti vyžiadajú“.

Diplomatické riešenie krízy je stále aktuálne

Lídri G7 ale Rusku odkázali, že „dvere sú stále otvorené diplomatickému riešeniu krízy“ na základe Ženevskej dohody z minulého týždňa. Vyzvali Moskvu, aby sa k nim na tejto ceste pripojila. Jeden z amerických činiteľov Reuters povedal , že každá krajina G7 sa rozhodne sama, aké sankcie uplatní. Kroky sa síce budú koordinovať, nebudú ale nutne totožné.

Americký prezident Barack Obama v piatok vyhlásil , že Spojené štáty a Európa pripravujú pôdu pre rozšírenie sankcií. Nové sankcie podľa neho majú postihnúť rôzne sektory ruskej ekonomiky. O možných sankciách šéf Bieleho domu neskôr hovoril počas telefonickej konferencie s vedúcimi predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska.

Západní politici zároveň Moskve vysielajú signál, že takémuto vývoju je stále ešte možné predísť. V piatok sa zhodli, že Rusko v súlade so záväzkami, ktoré na seba vzalo minulý týždeň v Ženeve, musí „prispieť k zmierneniu napätia (okolo Ukrajiny ) tým, že prestane s provokatívnymi vyhláseniami a odradzujúcich manévre“.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ale trvá na tom, že je predovšetkým nutné zastaviť všetky akcie ukrajinskej armády a „ozbrojených radikálnych nacionalistov“ na východe krajiny. Lavrov tiež obvinil USA, že Ženevskú dohodu prekrúcajú a kladú Moskve požiadavky nad jej rámec. Rusko opakovane prehlasuje, že si vyhradzuje právo na Ukrajine zakročiť v prípade ohrozenia tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva.

Ako jednu z možností načrtlo aj vyslanie svojich jednotiek ako „mierových síl OSN“. Podľa Kyjeva sa v noci na piatok objavil pokus dostať na ukrajinské územie ruských vojakov s modrými prilbami a ich obrnené vozidlá natreté bielou farbou a získanými znakmi OSN.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina #G7