V Luhansku sa strieľa, separatisti útočia na policajné veliteľstvo

Dvadsať až tridsať ozbrojených separatistov začalo strieľať z automatických zbraní na policajné veliteľstvo v Luhansku na východe Ukrajiny, ktoré sa pokúšajú obsadiť. Informovali o tom reportéri agentúr Reuters a AFP.

29.04.2014 15:15 , aktualizované: 22:50
Ukrajina, Luhansk, ostreľovač, vojak, zbraň, puška Foto: ,
Proruský ostreľovač pripravuje svoju zbraň pred policajnou stanicou v Luhansku.
debata (155)

Rebeli už v Luhansku ovládli sídla tajnej služby SBU, oblastnej správy, prokuratúry a televízie.

Policajti v Luhansku zložia zbrane výmenou za odvoz do bezpečia

Obkľúčení policajti v Luhansku sa dohodli s rebelmi, že zložia zbrane a vypracú svoje veliteľstvo výmenou za odvoz do bezpečia.

Chcú ochranu bývalých príslušníkov rozpustenej policajnej jednotky Berkut. Oznámila to agentúra Unian. Separatisti tak oblastné mesto fakticky ovládli.

Prezident Turčynov je bezmocný

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov sa posťažoval na „ľahostajnosť“, „nemohúcnosť“ a občas aj „zradu“ poriadkových síl na východe krajiny, nad ktorým preberajú kontrolu proruskí povstalci.

Ukrajinskí policajti pred administratívnou...
Proruskí aktivisti vnikajú do administratívnej...
+3Proruský ostreľovač pripravuje svoju zbraň pred...

Turčynov súčasne apeloval, aby po výmene miestnych náčelníkov SBU nasledovala čistka aj medzi policajnými veliteľmi.

„Takzvaní strážcovia zákona, ktorí zradili Ukrajinu a začali spolupracovať s teroristami, sa zodpovedia pred súdom,“ varoval Turčynov podľa agentúry Interfax.

Súčasne vyzval na nábor dobrovoľníkov, ktorí by vystriedali váhajúcich policajtov na východe krajiny.

Proruskí separatisti ovládli sídlo úradov v Luhansku

Asi 700 proruských demonštrantov v utorok vo východoukrajinskom Luhansku zaútočilo na sídlo oblastnej správy. Vrhali do okien kamene, vyrazili dvere a behom desiatich minút prenikli do budovy. Strhli ukrajinskú vlajku a spálili ju.

Situácia v Luhansku. Proruskí aktivisti... Foto: Reuters, VASILY FEDOSENKO
Ukrajina, Luhansk Situácia v Luhansku. Proruskí aktivisti obsadili sídlo úradov.

Oznámila to agentúra Reuters s tým, že polícia nekládla separatistom odpor. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS úradníci budovu opustili a demonštranti skandujú „Referendum!“, „Rusko!“ a „Donbas!“

V Luhansku vyhlásili ľudovú republiku

V Luhansku v nedeľu večer proruskí radikáli vyhlásili po vzore susednej Doneckej oblasti „ľudovú republiku“. Chcú tu 11. mája usporiadať referendum, v ktorom majú miestni obyvatelia odpovedať na otázku, či „súhlasia so štátnou samostatnosťou Luhanskej ľudovej republiky“.

Zvrchovaná a nezávislá republika bola podľa vzbúrencov vyhlásená s okamžitou platnosťou a referendum má vznik nového štátneho útvaru vraj len potvrdiť.

Vodcovia rebelov tiež prijali vyhlásenie, podľa ktorého požiadajú Rusko o vyslanie "mierových síl "v prípade, že bezpečnostné zložky verné kyjevskej vláde proti povstalcom zakročia.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti