Rusi sa stále nestiahli z hranice s Ukrajinou

Severoatlantická aliancia (NATO) ani Spojené štáty nevidia "žiadne znaky" sťahovania ruských vojsk z hraníc s Ukrajinou tak, ako to tvrdí šéf Kremľa Vladimir Putin.

07.05.2014 10:11 , aktualizované: 20:35
Ukraina, Doneck Foto: ,
Na snímke maskovaní proruskí separatisti za barikádami pred mariupolskou radnicou.
debata (113)

„Rusko by malo dodržať svoje medzinárodné záväzky, zastaviť podporu separatistov a stiahnuť svoje jednotky z hranice,“ vyzval Moskvu generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý je v súčasnosti na návšteve Poľska. Podobnú výzvu adresoval do Moskvy aj Washington. „Doteraz nemáme žiadne dôkazy o tom, že by prišlo k sťahovaniu (ruských vojsk),“ uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Ukrajinské jednotky ovládli radnicu v Mariupole

Ukrajinským jednotkám sa podarilo dobyť späť radnicu v prístave Mariupol na východe Ukrajiny, ktorú v utorok obsadili proruskí separatisti.

Ukrajinské jednotky získali pod svoju kontrolu radnicu v prístave Mariupol na juhovýchode krajiny, ktorú pred niekoľkými dňami obsadili proruskí rebeli. Podľa ukrajinských médií, na ktoré odkazuje agentúra Reuters, sa v meste v noci na stredu tvrdo bojovalo, príslušníci národnej gardy však vytlačili separatistov z radnice späť do ulíc. Ukrajinské jednotky podľa agentúry Ria Novosti znova postupujú proti rebelom aj vo Slaviansku.

Server BBC informoval, že proruskí vzbúrenci radnicu v Mariupole opustili, nie je podľa neho ale jasné, prečo. V budove sa vraj nebojovalo a nebolo počuť žiadne výstrely. Príslušníci vládnych jednotiek potom v okolí úradu rozobrali barikády pomocou buldozérov.

Podľa svedkov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, radnicu v Mariupole vypratali príslušníci ukrajinských jednotiek poslaných z Ľvova, a potom zase sídlo úradu náhlivo opustili. „Nebola tu žiadna streľba. Len nám povedali, že máme ísť von a to je všetko,“ uviedol jeden svedok. V budove bol pravdepodobne použitý slzný plyn, pretože dopoludnia tam rozlámaný nábytok odpratávali aktivisti s plynovými maskami na tvári.

Operáciu v Mariupole neskôr potvrdil aj ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, podľa ktorého pri nej bolo zadržaných niekoľko ľudí vrátane ministra obrany separatistickej Doneckej ľudovej republiky Igora Kakidzjanova.

Násilie vzplanulo v polmiliónovom Mariupole v utorok po niekoľkých pokojných dňoch. Proruskí vzbúrenci tam operovali v už skôr obsadenej radnici, centrálnu Leninovu ulicu rozdelila hradba z horiacich pneumatík a strieľalo sa tiež u miestneho letiska. V meste sa kvôli zablokovaným uliciam zastavila doprava, tá však v stredu podľa Reuters opäť funguje.

Agentúra ITAR – TASS v stredu s odvolaním sa na miestnych proruských vzbúrencov uviedla, že pri útokoch na kontrolné stanovište v blízkosti Mariupolu v utorok zomrel jeden človek.

V stodvadsaťti­sícovom Slaviansku v stredu podľa informácií separatistov opäť zasahuje ukrajinská armáda. Obyvateľov vraj pred ofenzívou varovali sirény, na okrajoch mesta bolo počuť výbuchy.

Na celom východe krajiny kvôli bojom medzi vzbúrencami a ukrajinskými jednotkami ďalej panuje veľmi napätá situácia. Týka sa to najmä Doneckej a Luhanskej oblasti, kde radikáli ovládli niekoľko miest a obcí a kde v utorok zahynulo najmenej osem ľudí. Ďalšou rozbuškou môže byť pre separatistov utorkové rozhodnutie ukrajinského parlamentu, ktorý zamietol navrhované referendum o jednote krajiny. Silné vášne vyvolávajú aj udalosti v Odese, kde v piatok zahynulo vyše 40 ľudí pri stretoch medzi proukrajinskými a proruskými aktivistami.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Mariupol