KĽDR by mala podľa Soulu prestať existovať

Rétorická bitka medzi znepriatelenými kórejskými štátmi sa v pondelok ďalej vystupňovala, keď hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok vyhlásil, že KĽDR "nie je skutočnou krajinou a musí čoskoro zmiznúť".

12.05.2014 11:25
debata (4)

Hovorca tak reagoval na najnovšiu kritiku zo strany Severnej Kórey. Pchjongjang obvinil Washington a Soul, že vykonštruovali výsledky vyšetrovania, podľa ktorého KĽDR vyslala do Južnej Kórey malé pozorovacie bezpilotné lietadlá. KĽDR tiež opätovne urazila juhokórejskú prezidentku.

Severokórejská armáda uviedla, že výsledky americko-juhokórejského vyšetrovania týkajúceho sa bezpilotných lietadiel sú konfrontačnom sprisahaním, za ktorým stojí vláda juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje. Tú KĽDR opäť označila za „politickú prostitútku“.

Hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok na urážky svojej krajiny a jej prezidentky odpovedal nezvyčajne priamym slovným útokom. „Severná Kórea nie je skutočná krajina. Nedodržuje ľudské práva a slobody. Existuje iba, aby prinášala prospech jedinému človeku (diktátorovi Kim Čong – unovi),“ povedal na tlačovej konferencii hovorca Kim Min-sok. „Je to imaginárna krajina, ktorá neustále klame a používa zastaralú rétoriku. Preto by mala prestať existovať,“ dodal podľa agentúry Reuters Kim v netypicky agresívnom vyjadrení.

Tvrdé slová juhokórejského hovorcu nasledujú po sérii urážok KĽDR z poslednej doby namierených proti juhokórejskej prezidentke Pak Kun-hje a americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Pchjongjang nedávno označil juhokórejskú prezidentku za „vrtošivú prostitútku v područí svojho pasáka Baracka Obamu“. O Obamovi zase severokórejská tlač tento mesiac písala ako o " opici, ktorá nemá ani črty ľudského stvorenia".

Čerstvá konfrontácia medzi oboma Kóreami sa týka troch bezpilotných lietadiel, ktoré sa našli počas dvoch týždňov na prelome marca a apríla na juhokórejskom území v blízkosti spoločnej hranice. Na základe juhokórejsko – amerického vyšetrovania stroje patrili Severokórejčanom a ich úlohou bola špionáž kľúčových juhokórejských zariadení. Podľa naprogramovania palubných prístrojov sa vraj aparáty mali vrátiť do KĽDR.

Napätie na Kórejskom polostrove znovu v poslednej dobe vzrástlo po tom, čo Severná Kórea pohrozila, že uskutoční štvrtý jadrový test. Túto vyhrážku zopakovala v sobotu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea