Luhanská ľudová republika prijala ústavu

Odštiepenecká Luhanská ľudová republika na nepokojnom ukrajinskom východe prijala ústavu a zvolila si svoje vedenie.

19.05.2014 11:33
Valerij Bolotov Foto: ,
Prezidentom luhanskej republiky sa stal jeden z vodcov proruských separatistov Valerij Bolotov.
debata (21)

Prezidentom sa stal jeden z vodcov proruských separatistov Valerij Bolotov a premiérom Vasilij Nikitin, napísala v noci na pondelok agentúra ITAR-TASS. Nové vedenie vybrali poslanci na nedeľňajšom zasadnutí samozvaného luhanského parlamentu, ktorí tiež prijali dočasnú ústavu.

"Ako premiér vytvorím nový kabinet. Príslušných kandidátov oznámim neskôr, " vyhlásil Nikitin po svojom vymenovaním do čela separatistickej vlády. Mená členov jeho kabinetu by podľa agentúry ITAR-TASS mohla byť známa ešte v pondelok.

Štátna rada Luhanskej ľudovej republiky, ktorá zastupuje dočasný zákonodarný zbor, si tiež vybrala svojho predsedu. Stal sa ním Alexej Karjakin, uviedla na svojom webe ruská televízia RT (predtým Russia Today). Prezident Bolotov, ako pripomenula RT, sa narodil v Rusku. Po vypuknutí nepokojov na východe Ukrajiny stál v čele luhanských separatistov ako takzvaný ľudový gubernátor.

Pred týždňom Luhanská oblasť spolu s Doneckou oblasťou usporiadali kontroverzné referendá, v ktorých sa podľa separatistov drvivá väčšina obyvateľov vyslovila pre nezávislosť na Kyjeve. Kyjev a Západ hlasovanie neuznávajú.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #Luhansk