Analytici neveria Porošenkovmu optimizmu

Ukrajinskí politológovia neveria optimistickým vyhláseniam nového prezidenta Petra Porošenka, že bojové operácie na východe krajiny sa podarí zastaviť tento týždeň.

09.06.2014 13:28
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko
debata (43)

Čerstvo zvolená hlava štátu má podľa analytikov len malý manévrovací priestor. Vymedzuje ho z jednej strany neústupnosť separatistov a z druhej strany tlak kyjevského Majdanu (centrá odporu proti zvrhnutému proruskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi) a západoukrajinských regiónov na zachovanie suverenity a národnej identity Ukrajiny.

Podľa vojenského analytika Dmytra Tymčuka môže mať vývoj tri scenáre. Tým prvým je bleskové víťazstvo armády, ktoré by sa však rovnalo zázraku. Porošenko by musel obmeniť celé armádne velenie, vhodných ľudí však podľa Tymčuka vo svojom okolí nemá. „Aj keby našiel geniálnych stratégov, za týždeň ukončiť protiteroristickú operáciu rovnako nedokáže. Operačná zóna vzbúrencov je príliš široká a bez pevného uzavretia hraníc môže boj s nimi pokračovať donekonečna,“ usudzuje ukrajinský analytik.

Druhým variantom je pokračovanie bojov a súbežné vyjednávanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ak by šéf Kremľa skutočne zastavil podporu radikálov a infiltráciu ruských bojovníkov na Ukrajinu, šance na rýchle ukončenie bojov by sa podľa Tymčuka zvýšili. „Veriť Putinovi môžu však len naivní ľudia a Porošenko k nim snáď nepatrí. Aj v prípade stiahnutia ruských žoldnierov navyše miestna ‚domobrana‘ svoje akcie nezastaví. Nemajú už čo stratiť a vyčistiť od nich Donbas nebude jednoduché,“ povedal Tymčuk ukrajinskej televízii Espreso.

Treťou možnosťou je kapitulácia a strata Donbasu, ktorý by sa rovnako ako moldavské Podnestersko stal ruským protektorátom. Taký variant ale nechce ukrajinský politológ pripustiť. „Porošenko každopádne vojde do dejín buď ako oslnivý vodca, ktorý úspešne vyriešil ťažký problém, alebo ako neúspešný táraj,“ uzatvára Tymčuk.

Rýchle ukončenie bojov neočakáva ani známy ukrajinský politológ Volodymyr Fesenko. Tento týždeň podľa neho nie je dátumom ukončenia bojov, ale termínom začatia rozhovorov. „Porošenkove slová o ukončení bojov neboli adresované Ukrajincom, ale skôr Rusku. Moskva musí súhlasiť s evakuačným koridorom pre povstalcov a na oplátku môže chcieť zastavenie armádnych operácií,“ uviedol Fesenko pre spravodajský server Cenzor.

„Majdan a Kyjev neschváli veľké ústupky urobené proruským nepriateľom Ukrajiny. Porošenko je v ťažkej situácii. Z jednej strany sú povstalci podporovaní Ruskom, z druhej zvyšok ukrajinskej politickej scény. Priestor pre manéver je mizivý,“ napísal Cenzor.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko