Búrky vyvolali v Nemecku záplavy, kolabuje doprava

Ďalšia vlna búrok v Nemecku spôsobila v noci na stredu záplavy v spolkových krajinách Hesensko a Dolné Sasko. Severné Porýnie - Vestfálsko, cez ktoré sa búrky prehnali v utorok, sa stále vyrovnávajú s ich následkami.

11.06.2014 11:06
búrka, Nemecko Foto: ,
V Dortmunde počas búrky padali stromy.
debata

Počas dňa zostali zatvorené desiatky škôl a prerušené sú tiež železničné spojenia medzi Kolínom nad Rýnom a Düsseldorfom. Meteorológovia očakávajú, že búrky zasiahnu aj strednú a východnú časť krajiny.

V hesenskom Kasseli prívalové dažde spôsobili záplavy a záchranári kvôli nim museli evakuovať jednu z nemocníc a opatrovateľský ústav. Zaplavené boli tiež desiatky pivníc. Značná časť dvadsaťtisícového mesta sa pre búrku ocitla bez prúdu.

V Dolnom Sasku bola krátkodobo zaplavená diaľnica A7, pri dopravných nehodách však nikto neprišiel o život. Záchranári hlásia desiatky polámaných stromov, ktoré sa zrútili na domy alebo na zaparkované autá. Podľa televízie N24 hasiči v južnej časti Dolného Saska od polnoci do skorých ranných hodín zasahovali na viac ako 250 miestach.

Severné Porýnie – Vestfálsko sa stále vyrovnáva so škodami, ktoré tam búrky spôsobili v utorok. Polámané konáre prerušili diaľkové železničné spojenie medzi severom a juhom spolkovej krajiny. Nemecké železnice v tlačovom vyhlásení uviedli, že zatiaľ nedokážu odhadnúť, kedy sa dopravu podarí obnoviť. Mimo prevádzky je aj väčšina miestnej železničnej dopravy v Düsseldorfe.

Diaľnice v Severnom Porýní – Vestfálsku sa podarilo vypratať a podľa miestnych úradov by mali byť plne zjazdné. Na mnohých miestach sa však stále tvoria zápchy. Podľa denníka Bild bola na diaľnici A40 medzi Duisburgom a Dortmundom ráno 40-kilometrová kolóna, doprava stála aj na ďalších miestach.

V Düsseldorfe zostali uzavreté tri desiatky škôl a škôlok. Úrady to zdôvodňujú obavami o bezpečnosť žiakov na ceste do školy, pretože na mnohých miestach aj v stredu ležia polámané stromy a nie je vylúčené, že sa ďalšie ešte zrútia. Niektoré z uzavretých školských budov tiež zničili búrky.

Meteorológovia varujú, že búrky zasiahnu aj ďalšie časti Nemecka. Zo západu by sa mali počas dňa presúvať smerom k českým a poľským hraniciam.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #búrka