Británia je pripravená obnoviť diplomatické styky s Iránom

Británia je pripravená obnoviť diplomatické vzťahy s Iránom, ktoré prerušila po útokoch na britskú ambasádu v Teheráne v roku 2011.

17.06.2014 11:17
William Hague Foto: ,
Britský minister zahraničia William Hague
debata (5)

Britský minister zahraničia William Hague podľa spravodajskej stanice BBC v utorok oznámi plán, ktorý povedie k opätovnému otvoreniu britského veľvyslanectva v iránskej metropole.

Medzi dôvody, ktoré viedli k zlepšeniu britsko-iránskych vzťahov, BBC uvádza minuloročné zvolenie nového iránskeho prezidenta Hasana Rúháního a dohodu zo začiatku roka o spôsobe riešenia iránskeho jadrového programu.

Bývalý britský veľvyslanec v Iráne William Patey pripustil, že v zbližovaní hrá úlohu aj spoločný záujem o vývoj v Iraku, kde sunnitskí bojovníci ohrozujú vládnucich šíitov, ktorí sú pri moci aj v Teheráne. „Je možnosť mať konštruktívnejšie vzťahy s Iránom, pretože existuje väčší nepriateľ, a to ISIL (Islamský štát v Iraku a Levante),“ povedal BBC Patey.

Hague, ktorý rokoval cez víkend so svojím iránskym náprotivkom Mohammadom Džavádom Zarifom, v písomnom vyhlásení pre zákonodarcu nebude navrhovať okamžité znovuotvorenie ambasády; tento krok bude podmieňovať ďalším pokrokom vo vzťahoch s Iránom, dodala BBC.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #William Hague