Nová egyptská vláda zložila prísahu

Nová egyptská vláda v utorok zložila v prezidentskom paláci prísahu. Podľa agentúry AP má 34 členov, medzi ktorými sú štyri ženy. Predsedom je Ibráhím Mahláb, ktorý kabinet riadil ako dočasný premiér posledných päť mesiacov. V novej vláde je len 13 nových tvárí, zvyšní ministri boli členmi predchádzajúceho kabinetu.

17.06.2014 12:30
Ibráhím Mahláb, Egypt, Foto: ,
Egyptský premiér Ibráhím Mahláb (vpravo)
debata

Egypt má prvýkrát po búrlivom minulom roku poznačenom nepokojmi a zvrhnutím prezidenta Muhammada Mursího stabilné vedenie. V máji bol zvolený za nového prezidenta Abdal Fattáh Sísí a po jeho inaugurácii v júni potom rezignovala Mahlábova vláda.

Ministerské kreslo si neudržal doterajší šéf diplomacie Nabíl Fahmí, ktorého nahradil Samí Šukrí, ktorý v minulosti zastával funkciu veľvyslanca v USA. V úrade naopak zostali minister vnútra Muhammad Ibráhím a tiež minister obrany Sidkí Subhí, ktorý je považovaný za blízkeho spolupracovníka Sísího.

Sisi v utorok predsedal prvej schôdzi vlády, ktorá prvýkrát nezahŕňa ministerstvo informácií. Po desaťročia tento úrad dohliadal na štátne médiá a zaisťoval ich lojalitu vláde. Absencia tohto ministerstva je v súlade s novou ústavou, ktorá predpokladá, že dohľadom na tlač a médiá bude poverená nezávislá inštitúcia. Zrušenie ministerstva informácií bolo jednou z požiadaviek účastníkov demonštrácií v roku 2011, ktorými bol zvrhnutý režim Husního Mubaraka.

Ibráhím povedal, že vláda sa na utorkovom rokovaní zaoberala problémami bezpečnosti a snahami o destabilizáciu Egypta. Okrem toho ministri rokovali o zlepšení bezpečnosti cestnej premávky. Vlani na cestách zahynulo 6 700 ľudí a vláda nariadila umiestniť viac radarov a bezpečnostných kamier.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Egypt #Abd al-Fattáh as-Sísí #Ibráhím Mahláb