Premiér navrhuje Taliansku zväzky gejov

Na vlne víťazstva túži ľavicový premiér Matteo Renzi zmeniť Taliansko. Demokratická strana predsedu vlády v máji s viac ako 40 percentami hlasov jasne vyhrala voľby do europarlamentu. Renzi chce meniť taliansku politiku, ekonomiku aj spoločnosť. Pre denník La Repubblica premiér uviedol, že vláda začne v septembri diskutovať o podobe registrovaných partnerstiev.

18.06.2014 10:00
Matteo Renzi, premiér, Taliansko Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi počas kampane pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu.
debata (10)

"Práva majú mať rovnaké ako zobraté heterosexuálne páry,“ vyhlásil Renzi o zväzkoch homosexuálov.

Noviny premiérove slová označili za dúhovú evolúciu. Taliansku stále vládnu aj tradície a vplyv cirkvi je nemalý. Azda aj preto Renzi nenavrhuje, aby si homosexuáli mohli adoptovať dieťa.

Demokratická strana už minulý rok počas volebnej kampane hovorila o možnom zavedení registrovaných partnerstiev. Ľavicová senátorka Monica Cirinnàová pre La Repubblica povedala, že zákonodarcom sa na stôl dostanú dva návrhy toho, ako by nová legislatíva mala vyzerať.

"Talianska ústava v skutočnosti nehovorí o pohlaví manželov. Len voľne uznáva práva rodiny, ako základu spoločnosti založenej na manželstve. Je absolútnou prioritou, aby sme upravili nové práva pre rôzne typy rodín,“ uviedla Cirinnàová. Nový zákon by sa nemal tak týkať len homosexuálov, ale mal by lepšie upraviť aj spolunažívanie heterosexuálnych pá­rov.

Tridsaťdeväťročný Renzi je momentálne politickým víťazom Európy. Bez problémov v eurovoľbách odrazil nápor populistického Päťhviezdičkového hnutia, i keď Taliansko je v neľahkej ekonomickej situácii. Dokonca s objavili úvahy, že Renzi by mohol byť novým šéfom Európskej komisie. On sám povedal, že by na tomto poste rád videl ženu.

"Vo voľbách do Európskeho parlamentu pred menej ako mesiacom Renzi skutočne zabodoval. Stále si užíva medové týždne, čo sa týka talianskej verejnosti,“ povedal pre Pravdu Mauro Barisione z univerzity v Miláne. "Teraz má premiér časom ohraničený priestor na to, aby skutočne presadil aj kontroverzné návrhy,“ pripomenul odborník.

Podľa prieskumu verejnej mienky je viac ako 70 percent Talianov za registrované partnerstvá. Manželstvá homosexuálov však odmieta takmer 60 percent opýtaných.

"Vzťah k homosexualite sa za posledné roky rýchlo menil v mnohých západných krajinách, ako aj v Taliansku. Legalizácie manželstiev párov rovnakého pohlavia v Španielsku, vo Francúzsku, v Argentíne či v Británii, uľahčujú zákonné upravenie práv gejov i v našej krajine,“ tvrdí Barisione.

"Registrované partnerstvá môžu Renzimu pomôcť zlepšiť obraz Demokratickej strany v očiach mladších voličov,“ myslí si o premiérovom návrhu Davide Denti, politológ na univerzite v Tridente. "Zároveň však príliš neznervózni vlastnú stranu ani spoločnosť, ktorá je však už oveľa viac sekularizovaná, ako si myslia politici,“ uviedol pre Pravdu Denti.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #homosexuáli #túžba po zväzku #gejovia #Metteo Renzi